Китайските потребители сега са по-предпазливи, отколкото са били близо до началото на пандемията, сочи ново проучване на Централната банка на Китай.

Вместо да харчат или инвестират парите си, по-голям брой китайци са искали да спестяват през първите три месеца на 2022 г., според проучването.

Делът на участниците в проучването, които казват, че са по-склонни да пестят през първото тримесечие, се е увеличил до 54.7%, като това е най-високото ниво от третото тримесечие на 2002 г.

През последните няколко седмици разпространението на силно заразния вариант Омикрон във важни икономически райони, като Шънджън и Шанхай, се отрази на работата и ежедневието с налагането на локдауни и карантина.

Макар проучването на централната банка да установява, че делът на участниците, които са искали да харчат пари през първото тримесечие, е намалял до 23.7%, това ниво е най-ниското само за последната година. През първото тримесечие на 2020 г. този дял е бил 22%, информира CNBC.

Цените на новите жилища в Китай поевтиняват с най-много от 2015 г.Новото строителство в страната в периода януари октомври също така бележи понижение от 7.7% на годишна база

Образованието е водещата категория, в която китайските потребители са планирали да увеличат разходите си в следващите три месеца. Проучването установява, че 28.9% от участниците са изказали такива намерения, в сравнение с 27.2% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Въпреки проблемите на имотната индустрия в Китай, делът на участниците, които са планирали да закупят жилище, остава един и същ в двете тримесечие – по 17.9%.

И докато китайските потребители планират да намалят разходите си, те са заявили, че не възнамеряват да инвестират парите си.

Делът на тези, които са искали да инвестират, е паднал до 21.6%, което е най-ниското ниво от първото тримесечие на 2009 г.

Желанието за инвестиции в акции е било най-малко сред трите посочени инвестиционни категории, а делът на желаещите да инвестират в акции се е понижил до 16.2% през първото тримесечие, в сравнение със 17.3% в предходните три месеца.

Проучването на централната банка, което се провежда от 1999 г., обхваща 20 000 души с банкови депозити в 50 големи, средни и малки града в страната.