Европейската комисия ще предложи забрана за вноса на руски въглища като част от нов кръг санкции срещу Кремъл, съобщава CNBC, цитирайки анонимни източници от Брюксел.

Налагането на санкции върху руския енергиен сектор е предизвикателство за ЕС заради високото ниво на зависимост, което някои държави-членки имат от енергийните доставки на страната.

По данни на Евростат, ЕС е внесъл 19.3% от въглищата си от Русия през 2020 г. През същата година от там са внесени 36.5% от петрола и 41.1% от природния газ в Общността.

Въпреки това, нарастващите доказателства за военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна, накараха комисията да предложи въглищата да бъдат добавени към петия пакет от санкции срещу Москва.

Очаква се новият набор от мерки да бъде обсъден от европейските посланици в сряда. Окончателното одобрение на санкциите ще се случи едва след преговорите, а предложенията все още могат да се променят преди срещата на посланиците.

Налице е нарастващ международен натиск върху Европа да наложи по тежки санкции върху руския енергиен сектор, особено след като страните вносителки на енергия продължават ежедневно да попълват военния бюджет на руския президент Владимир Путин с приходи от петрол и газ.

Русия официално е поискала от България да плаща за газа в рубли Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов

Темата обаче предизвиква разногласия в ЕС, като някои държави подкрепят забраната на руския внос на енергия, докато други твърдят, че подобен ход би навредил повече на собствените им икономики, отколкото на руската.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, например, каза в понеделник, че блокът трябва да продължи със санкциите срещу руския петрол и въглища след съобщенията за зверства срещу цивилни в градовете близо до украинската столица Киев.

Въпреки това Германия не изглежда убедена, че подобен ход е възможен, особено що се отнася до доставките на природен газ.