Компаниите, които са регистрирани в Русия и имат депозитарни разписки, търгувани на чуждестранни борси, ще трябва да ги делистнат.

Това предвижда законопроект, приет на трето и последно четене в руския парламент, съобщава Ройтерс.

Депозитарните разписки ще бъдат конвертирани в акции, търгувани в Русия.

Няколко големи руски компании имат подобни разписки, които се търгуват на различни капиталови пазари в чужбина. В миналото това беше въпрос на престиж, но от началото на войната в Украйна на 24 февруари западните борси спряха търговията с руски ценни книжа.

Новият законопроект задължава компаниите, които са регистрирани в Русия и имат издадени ценни книжа зад граница, да предприемат стъпки за прекратяване на търговията с тях.

Законопроектът обаче няма да засегне компаниите с руски корени, които са извършили първични публични предлагания на чуждестранни борси, като Yandex или TCS Group.

Руските депутати одобриха законопроекта, след като Лондонската фондова борса спря търговията с депозитарни разписки на руски компании в началото на март. Депозитарните разписки са удостоверения за собственост върху акции, регистрирани в друга държава.

Русия е предложила на Индия собствена алтернатива на SWIFTМярката е в отговор на изключването на най-големите руски банки от международната платежна система

В Лондон цената на депозитарните разписки на най-големия руски кредитор Сбербанк падна почти до нула няколко дни след руската инвазия в Украйна.

В Москва акциите на Сбербанк поскъпнаха с 8% през последните 10 търговски сесии, след като Московската фондова борса постепенно възобнови търговията след почти едномесечна пауза.

Новият законопроект трябва да бъде одобрен от горната камара на парламента и подписан от президента Владимир Путин, за да се превърне в реално действащ закон.