Близо една пета от световния "добив" на биткойни се генерира от публични компании, чиито акции се търгуват на капиталовите пазари.

Това се посочва в анализ на Arcane Research, цитиран от Cointelegraph.

Публичните компании за добив на биткойн вече заемат дял от 19% от общия хешрейт, като делът им нараства значително от едва 3% през януари 2021 г.

Терминът хешрейт се отнася до общата изчислителна мощност, използвана от компютърните конфигурации на "криптоминьорите" за потвърждение на транзакциите в блокчейн мрежата.

В началото на миналата година броят на публично търгуваните дружества за добив на биткойни беше много нисък, а сега има 26 публични компании, които развиват дейност в този сектор, отбелязват от Arcane Research.

Големите банки засилват присъствието си на пазара на криптовалутиВсе повече американски банки започват да се възползват от популярността на криптовалутите

Увеличението се дължи на факта, че много от компаниите, занимаващи се с добив на криптовалути, осъществяват IPO-та и дебютират на капиталовите пазари.

Според анализаторите, това се дължи на факта, че публичните компании обикновено имат по-голям достъп до капитали, което им позволява да разширяват своята дейност по-бързо от частните им конкуренти.

В момента 44.95% от глобалния хешрейт идва от северноамериканските "миньори", според последните данни от индекса за потребление на електроенергия Cambridge Bitcoin.

С огромните прогнозирани увеличения на целевия хешрейт сред публично търгуваните компании за добив на биткойн, този дял се очаква да нарасне, което означава, че биткойн мрежата с течение на времето вероятно ще става все по-централизирана.