Кандидатът на партията Има такъв народ за управител на Българската народна банка Любомир Каримански, който в момента е председател на бюджетната комисия в Народното събрание, е бил заплашен. Той съобщи за това в изявление в кулоарите на парламента.

Заплахата е получена вчера (7 април) в 17:30 часа по телефона, чрез SMS от непознат номер, след проваленото заседание на парламентарната комисия по бюджета.

Каримански съобщи, че е сезирал органите на МВР.

"Съобщението гласи: "Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага, нямаш представа колко ще бъдат сериозни". Три удивителни. Сигналът е заведен. Очаквам съответните действия от страна на Главна дирекция Полиция. Искам да кажа, че такъв тип заплахи са абсолютно неприемливи. Мисля, че не изглеждам като човек, който може да бъде сплашен или да бъде заплашен с нещо", заяви Каримански.

Ръководителят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвърза заплахата с номинацията на Каримански за гуверньор на БНБ.

Гюров или Каримански? Кой ще застане начело на БНБНе виждам защо на този етап бих оттеглил кандидатурата си за управител на БНБ. Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров


"Никога не се е случвало това, което се случи в момента, никога. Господин Каримански не е нито подземен бизнесмен, нито се занимава с някакви далавери, а това, което се случи вчера с този SMS, това са мутренски неща. По същия начин, знаете, действаха мутрите през 90-те години. Тоест в момента някакви мутри заплашват господин Каримански. Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата на БНБ", заяви Йорданов.

От ИТН заявиха, че Каримански няма да се откаже от номинацията си за управител на БНБ.

По-рано днес регионалният министър на благоустройството Гроздан Караджов, коментира, че "републиканската пътна мрежа е станала "заложник" на избора на управител на Българската народна банка". Той каза това по повод отпадането от дневния ред на парламента тгласуването на очката за Агенция пътна инфраструктура, с която трябваше да се уредят разплащанията със строителните фирми.

"Не може политически пазарлъци да стоят на пътя на поддържането на републиканската пътна мрежа. Ние нямаме инструмент, с който да ремонтираме нито една дупка", каза още Караджов.