Лидер на японската мафия Якудза е бил арестуван в САЩ по обвинения в заговор за закупуването на ракети земя-въздух за въоръжени бунтовнически групировки в Мианмар, информираха от министерството на правосъдието на САЩ.

57-годишният Такеши Ебисава е бил арестуван в Ню Йорк заедно с трима негови съучастници от Тайланд след разследването на щатската Агенция за борба с наркотиците (DEA).

Според разследващите органи Ебисава и неговите съучастници са възнамерявали да пласират стотици килограми метамфетамини и хероин, за да купят оръжията.

"Наркотиците са били предназначени за улиците на Ню Йорк, а доставките на оръжия за фракции в нестабилни нации. Членове на тази престъпна групировка вече не могат да застрашават животи и ще бъдат изправени пред правосъдието заради незаконните си действия," се казва в прессъобщение на щатския прокурор Деймиън Уилямс.

От министерството на правосъдието на САЩ твърдят, че престъпната мрежа на Ебисава обхваща Япония, Тайланд, Мианмар, Шри Ланка, Европа и САЩ.

От DEA разследват члена на Якудза от 2019 г., информира Insider.

Един от най-бруталните мафиотски босове излезе от затвораДжовани Бруска признава участието си в над 100 убийства, сред които и тези на магистрата Джовани Фалконе и на 11-годишно момче

Ебисава е запознал агент на DEA под прикритие, представящ се за трафикант на наркотици и оръжие, със свои познати с цел сключването на мащабни сделки за оръжие и наркотици.

На или около 3 февруари 2021 г. Ебисава и негов съучастник се срещнали в Копенхаген с агент под прикритие на DEA и с други двама агенти под прикритие от датската полиция.

По време на среща Ебисава разгледал и инспектирал няколко различни оръжия, в това число противотанкови гранатомети M72, картечници M60 и карабини Colt Canada.

Агентите под прикритие също така показали на Ебисава снимки и видеа на 400 ракети Stinger, които се предполагало, че се съхраняват в бункер наблизо.

След срещата Ебисава заявил пред агента, че ситуацията в Мианмар се влошава и че две бунтовнически групировки се нуждаят от оръжия.

Срещу него са повдигнати общо пет обвинения, в това число за заговор за внос на наркотици, заговор за придобиване и разпространение на ракети земя-въздух и пране на пари.

По много от обвиненията максималната присъда, която може да получи, е доживотен затвор.