Северна Корея похвали лидерството на Ким Чен Ун при разработването на ядрени оръжия, изтъкна политическите му постижения и представи нови портрети и изложби в чест на 10-годишнината от заставането му начело на управляващата Корейска работническа партия.

Смята се, че той поема властта, когато е обявен за върховен главнокомандващ на севернокорейската армия след смъртта на неговия баща Ким Чен Ир през декември 2011 г.

Днес се навършват 10 години, откакто по-младият Ким е избран за лидер на партията и страната. Фамилията Ким управлява еднопартийната държава през цялата й история.

В своя реч Чо Рьонг Хае, член на Президиума на Политическото бюро на ЦК на Корейската работническа партия, похвали севернокорейския лидер като "надарен мислител и теоретик, изключителен държавник и несравнимо велик командир".

Празненствата ще продължат седмица и ще включват отбелязването в петък на 110-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен - основател на Северна Корея и дядо на Ким Чен Ун.

Сателитни снимки показаха как военни се подготвят за парад, който може би ще се състои тази седмица. Анализатори твърдят, че има признаци, че Северна Корея ще покаже своите междуконтинентални балистичи ракети по време на събитието.

Севернокорейските медии показаха Ким Чен-ун като екшън герой (видео)Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун участва във военен видеоклип в стил Холивуд, показващ изстрелване на ракета

Миналия месец Северна Корея притесни Сеул, Токио и Вашингтон, като проведе пълен тест на междуконтинетална балистична ракета за първи път от 2017 г., слагайки край на самоналожения мораториум за подобни тестове.

Под управлението на Ким Северна Корея проведе четири от своите шест теста на ядрено оръжие и разработи сериозни междуконтинентални балистични ракети, които анализатори смятат, че биха могли да поразят всяка точка в САЩ, информира Ройтерс.

Ким беше обещал да подобри живота на гражданите и да подсили икономиката на Северна Корея, но тя се сви сериозно в последните години вследствие на международни санкции, локдаун мерки срещу COVID-19 и лошо време. Агенции на ООН предупредиха за евентуални хуманитарни кризи.

Държавните медии показаха нов официален портрет на Ким и информираха, че музей в Пхенян е открил нова изложба, с която да покаже постиженията на неговото "безсмъртно лидерство".