Въздействието на наложените санкции върху руския петрол ще се прояви в цялост през май, когато обемът на изнасяния петрол от страната ще спадне двойно, според Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Но като се имат предвид пониженото търсене в Китай, увеличението на добива от страните от ОПЕК+, както и освободените количества от резервите на МАЕ, до дефицит няма да се стигне, успокоява агенцията.

Глобалното търсене се очаква да се балансира на около 98 милиона барела дневно още това тримесечие, а цените - да се успокоят.

ОПЕК към ЕС: Не е възможно да се заместят руските петролни обемиОПЕК сподели пред Европейския съюз, че настоящите и бъдещи санкции срещу Русия могат да доведат до един от най-лошите шокове в доставките на петрол

Според предишната прогноза на МАЕ пазарен баланс се очакваше чак през последното тримесечие на годината, припомня БТА.

През май около 3 милиона барела руски петрол дневно ще бъдат извън пазара, най-вече благодарение на доброволното ембарго върху него от страна на много страни потребители, посочват от МАЕ.

И макар че някои страни от Азия, най-вече Индия, увеличават покупките на руски петрол, засега няма знаци, че Китай ще последва тази тенденция, добавя агенцията.