Икономиката на Венецуела може да отбележи 20% ръст тази година, обявиха в свой доклад от инвестиционната банка Credit Suisse, завишавайки рязко предишната си прогноза за ръст от 4.5% вследствие на нарастващото търсене на суров петрол заради санкциите на Русия след инвазията й в Украйна.

От Credit Suisse също така очакват БВП на Венецуела да нарасне с 8% през 2023 г., след като преди това прогнозираха 3% ръст.

"Това не са печатни грешки! Ако сме точни в прогнозата си, това може да е един от най-големите икономически ръстове в света за тези години," се казва в доклада на банката.

Икономиката на Венецуела „удари дъно“ през 2020 г. и новата прогноза до голяма степен се базира на очакванията, че петролният БВП ще нарасне с над 20%, казват от банката.

Среща на високо равнище между представители на САЩ и Венецуела в Каракас през март е отворила вратата за преговори за евентуално облекчаване на санкциите, които Вашингтон наложи на петролната индустрия на страната членка на ОПЕК през 2019 г.

Защо руските петролни танкери изчезват от радарите?Руската инвазия в Украйна превърна страната в парий на световния енергиен пазар. Сега обаче има признаци, че руската енергия привлича интерес от потенциални купувачи, или поне на тъмно

От Credit Suisse смятат, че Венецуела може да компенсира недостига на руски петрол, посочвайки, че САЩ са внасяли близо 700 000 барела на ден петролни продукти от Русия през 2021 г., докато капацитетът за износ на петрол на Венецуела през миналата година е бил между 500 000 и 700 000 барела на ден.

"Изглежда постижимо с облекчаване на санкциите властите във Венецуела да увеличат тези количества," се казва в доклада.

„Изведнъж, на фона на опасенията за предлагането на петрол, някои си спомниха, че предполагаемите най-големи петролни запаси в света са в страна, която не е толкова далеч от САЩ“.

Вероятността за облекчаване на санкциите накара държавната петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) и някои чужди компании да предприемат стъпки в очакване на по-голям износ на петрол.

Данните за износа обаче показват, че PDVSA все още изпитва затруднения заради годините на лошо управление и липса на основна поддръжка на ключова инфраструктура за добив, рафиниране, съхранение и износ на петрол, пише Ройтерс.