Агенцията на ООН за бежанците е обявила, че Великобритания трябва да спре да настанява украинки, които са сами и бягат от руската инвазия, в домовете на необвързани британци, информира Тhe Guardian.

След началото на руската инвазия британското правителство стартира програмата "Домове за Украйна", по която над 150 000 души предлагат стаи в своите жилища за бягащите от страната.

В няколко британски медии обаче беше описано подробно как британци вземат на прицел уязвими необвързани жени, които идват от Украйна, като в някои случаи искат сексуални контакти в замяна на настаняване.

Говорител на агенцията е заявил пред Guardian, че е необходим "по-подходящ процес на съчетаване", така че необвързаните жени да бъдат настанявани при жени или семейства.

"В противен случай може да се стигне до увеличаване на рисковете за жените, в добавка към травмата от това, че се е наложило да напуснат домовете си, че са разделени от семействата си и от насилието".

Програмата "Домове за Украйна" получава сериозни критики във Великобритания, а на кандидатите се налага да чакат дълго.

Няколко бежанци от Украйна са заявили пред Insider, че избират да се върнат в разкъсваната от война Украйна, тъй като са изтощени от "глада и липсата на дом" вследствие на дългото чакане за британски визи.

В края на март 16 организации, които помагат на бежанците и се борят с трафика на хора, предупредиха, че програмата е заплашена да се превърне в "Tinder за секстрафиканти."