Британската рок група Pink Floyd издава първата си нова песен от 28 години насам. Тя се казва „Hey Hey Rise Up“ и е посветена на войната в Украйна, предава Daily Mail.

Това е първият студиен запис на Pink Floyd от 1994 година насам, когато излиза последният албум на групата "The Division Bell".

За записа на новата песен към 76-годишния Дейвид Гилмор и 78-годишния Ник Мейсън, се присъединяват дългогодишният басист на групата - 60-годишният Гай Прат, и 57-годишният клавирист Нитин Соуни.

Вокалите на песента са дело на украинския певец Андрий Хлевнюк от Boombox, който в момента се сражава в редиците украинската армия.

Изпълнението му е взето от клип, който той публикува в Instagram. На един от площадите в Киев Хлевнюк пее патриотичната украинска протестна песен "Ой, червена калина на поляна", написана по време на Първата световна война.

"Ние, както и много други хора, изпитваме ярост и разочарование от този гнусен акт на нахлуване в независима, мирна и демократична страна и избиването на нейния народ от една от най-големите световни сили", казва Дейвид Гилмор, който има украинска снаха и внуци.

Докато пише песента, Гилмор разговаря с Хлевнюк, който в момента се възстановява в болница, след като е бил ранен от шрапнел по време на една от битките в украинската столица.

"Пуснах му част от песента по телефона и той ми даде благословията си. И двамата се надяваме в бъдеще да направим нещо заедно“, каза още Гилмор.

Принц Чарлз ще приюти в имотите си украински бежанциБританското кралско семейство даде своя принос към войната в Украйна с парични дарения, а сега принц Чарлз обмисля да отвори своето собствено имение в Шотландия, за да осигури дом на украинските бежанци


Видеоклипът към песента е заснет от режисьора Мат Уайткрос в същия ден, в който е записана песента, като Андрий пее на екрана, докато групата свири.

В обложката на песента е нарисуван слънчоглед - националното цвете на Украйна. Автор на картината е кубинският художник Йосан Леон. Тя е препратка към възрастната жена, която се изправи срещу руските войници и им каза да вземат от нея слънчогледови семки, които да носят в джобовете си, така че когато умрат, да израснат слънчогледи.