Руският медиен регулатор съобщи днес, че ще предприеме наказателни мерки срещу Google, включително забрана за рекламиране на платформата и нейните информационни източници, тъй като американската компания е нарушила руските закони, предаде Ройтерс.

Роскомнадзор обвини платформата за споделяне на видеа YouTube, която е собственост на Google и премахна съдържанието на руски държавни медии по целия свят след началото на войната в Украйна, че е станала "една от ключовите платформи, разпространяващи фейкове (фалшиви новини) за хода на (руската) специална военна операция на територията на Украйна, дискредитирайки въоръжените сили на Руската федерация".

Мерките срещу дъщерното дружество Google на компанията Alphabet, сред които предупреждение в търсачките, че тя нарушава руските закони, ще продължат да бъдат в сила, докато тя не се съобрази със законодателството на Русия, съобщава БТА.

Засега няма коментар от страна на Google. Миналия месец Русия заяви, че компанията разпространява заплахи срещу руски граждани в YouTube, и настоя тя да престане да прави това. Медийният регулатор също така блокира през март услугата за агрегиране на новини на Google, след като обвини компанията, че позволява достъп до фалшиви материали за военната операция в Украйна.

Миналия месец руския парламент прие закон, предвиждащ до 15 години затвор за преднамерено разпространяване на "фалшиви новини", противоречащи на правителствената позиция. Желанието за установяване на контрол върху информацията за кампанията в Украйна засили продължаващото от дълги години напрежение между Москва и чуждестранни технологични компании, отбелязва Ройтерс.

През март Русия блокира достъпа до Instagram, разгневена, че компанията майка Meta позволява на потребителите да публикуват послания като "Смърт на руските нашественици". По-рано тя вече предприе аналогична мярка спрямо Facebook, твърдейки, че платформата е въвела ограничения срещу руски медии.

TikTok трупа точки за модерирането на съдържанието си след руската инвазияПредприетите от TikTok действия срещу дезинформацията около войната в Украйна предполагат, че платформата има известна независимост от китайската си компания майка и е извлякла поуки от грешките на Facebook

Междувременно, хакери, свързани с Русия, са разбили профилите в социалните мрежи на десетки украински офицери и се опитали да качат видеа с победени и предаващи се украински войници, но планът им бил осуетен, се казва в доклад на американската компания Meta, описващ тревожен ръст на дезинформацията в социалните мрежи тази година, предаде Асошиейтед прес.

Докладът на компанията собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram констатира увеличаване на съдържанието, свързано с руската инвазия в Украйна, както и на вътрешната дезинформация и пропаганда в страните по света. Това говори за започнало по-широко използване на тактики, приложени първо от служби за външно разузнаване, отбелязва АП.

"Въпреки че в последните години общественото внимание основно беше съсредоточено върху външната намеса, се наблюдава нарастване на вътрешните заплахи, и то в глобален план", каза Ник Клег, президент на Meta по въпросите на международната дейност на компанията и бивш вицепремиер на Великобритания.

Според доклада основни играчи в това отношение са Русия и нейните съюзници. Групи, свързани с Кремъл, разпространяват в страните си дезинформация за руската инвазия в Украйна и проруски конспиративни теории.

Според Meta следите на опита за "пробиване" на профилите на украински военни в социалните мрежи водят към хакерска група, известна като Ghostwriter, която предишни разследвания свързаха с руския съюзник Беларус. Ghostwriter има традиции в разпространението на критично към НАТО съдържание и членовете й са опитвали да хакнат електронни пощи.

Беларус и Русия не са коментирали тези твърдения.

Meta споменава и за други кампании за дезинформация, свързани с руската инвазия в Украйна, включително за такава, която включвала използването на десетки фалшиви профили за разпространение на антиукраинска риторика.

Друга мрежа подала хиляди неверни оплаквания срещу украински потребители на Facebook с цел те да бъдат изхвърлени от социалната мрежа. Тази мрежа прикрила дейността си във Facebook група, която уж била за готварство.