Санкционираният руски милиардер Михаил Фридман, който се оплакваше, че ще му се налага да живее в бедност след замразяването на активите му във Великобритания, беше забелязан да се храни в луксозен италиански ресторант в Лондон.

57-годишният Фридман е посетил ресторант C London в Мейфеър, който е любимо място на знаменитости, като Дейвид и Виктория Бекъм и Бърни Екълстоун.

Фридман и жената с него са били заснети от друг посетител на ресторанта.

Фридман, чието състояние се оценяваше на 14.1 млрд. долара (10.5 млрд. паунда) през миналата година, когато беше класиран на 11-място сред най-богатите хора във Великобритания от Sunday Times, преди време се оплака, че вече не може да използва банковите си карти в Лондон заради наложените срещу него на 15 март санкции.

Банковият и инвестиционен магнат, който беше санкциониран от ЕС на 28 февруари заради руската инвазия в Украйна, твърдеше в интервюта, че оцелява с домашно приготвена храна в имението си в Лондон.

Над 100 частни самолета на руснаци са блокирани в ДубайСамолетите отлитат за Дубай, за да търсят спасение от санкциите след руската инвазия в Украйна

Фридман, който е баща на пет деца и в миналото беше описван като неофициален емисар на Владимир Путин, купува имението за 65 млн. паунда през 2016 г., като в момента то е оценявано на 90 млн. паунда.

В интервю за испанското издание през миналия месец Фридман заяви, че британските власти трябва да му отпуснат определени средства, за да може да използва такси и да си купува храна, но сумата ще е много ограничена предвид разходите за живот в Лондон.

„Дори не мога да си платя в ресторант. Трябва да се храня вкъщи и на практика съм под домашен арест”, каза Фридман.

В друго интервю за Bloomberg от 17 март милиардерът каза, че трябва да получава одобрение от британското правителство, за да харчи пари и че молбата му ще бъде одобрявана, само ако е счетена за „разумна“.

Според него това означавало, че ще получава по около 2 500 паунда (3 000 евро) на месец, с които да преживява.

Въпреки всичко това, Фридман явно няма проблеми да се храни в ресторант C London, който преди това беше известен като Cipriani, където вечеря за двама може да струва стотици британски лири.

Според уебсайта на ресторанта това е „едно от най-ценените и ексклузивни италиански заведения за хранене в Лондон“ и се намира в „сърцето на Мейфеър, на няколко крачки от най-елегантния район за шопинг“.

Директор на компания, който се представил пред Daily Mail само с малкото си име Андрю, е заявил, че бил на друга маса, когато видял Фридман да влиза с жената, за която се смята, че е на около 30 години.