Японските акции оглавиха спада на азиатските пазари днес, като инвеститорите реагираха на публикуваните икономически данни за Китай, в това число и на данните за БВП за първото тримесечие.

Японският индекс Nikkei 225 се понижаваше с 1.8%, след като акциите на Fast Retailing и SoftBank Group записаха спад от по над 1%. Индексът Topix отчиташе понижение от 1.59%.

Китайските индекси също бележат спад за деня, като основният индекс на борсата в Шанхай губеше 0.88%, а този на борсата в Шънджън отчиташе понижение от 0.733%.

БВП на Китай отчита по-бърз ръст от очаквания през първото тримесечие на годината, стана ясно днес. Икономиката на страната отчита 4.8% ръст през първите три месеца на година при предварителни очаквания за повишение от 4.4% на годишна база.

Продажбите на дребно обаче падат с 3.5% процента на годишна база при очаквано понижение от 1.6%.

Данните идват на фона на най-тежката вълна от COVID-19 в страната от две години. Финансовият и производствен център Шанхай е сред най-засегнатите.

Morgan Stanley иска да управлява активите на най-богатите хора на планетатаАмериканската банка Morgan Stanley навлиза в сегмента на т. нар.

Южнокорейският индекс Kospi също записа понижение. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчиташе спад от 0.35%.

Азиатските акции действат предпазливо в началото на седмицата, докато инвеститорите възприемат решението на Централната банка на Китай за облекчаването на изискванията за резервите на централните банки в Китай, казват анализатори от базираната в Сингапур OCBC Treasury Research, цитирани от CNBC.

“Това е най-малкото понижение, откакто Китай представи реформата по отношение на изискванията за резервите на банките през 1998 г.,” посочват анализаторите.

В петък Централната банка на Китай също така неочаквано остави без промяна ключов лихвен процент, въпреки очакванията за допълнителни стимули.

Пазарите в Австралия и Хонконг са затворени днес.

Валути и петрол

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, беше на ниво от 100.553, продължавайки да се задържа над нивото от 100.4.

Японската йена се търгуваше на ниво от 126.47 спрямо долара, след като миналата седмица поевтиня от под нивото от 125. Австралийският долар се разменяше срещу 0.7385 щатски долара.

Цените на петрола отчитат повишения в азиатската сесия, като фючърсите на Брента поскъпват с 1.32% до 113.18 долара за барел. Тези на щатския пек суров петрол (WTI) отчитат повишение в цената от 1.2% до 108.23 долара за барел.