Как се развива имотният пазар, кои са най-атрактивните предложения, как можем изгодно да финансираме покупката на жилище и как да го обзаведем, така че то да изглежда красиво, но без да ни струва цяло състояние?

Това обсъдиха участниците в дискусията Достъпен дом, която беше част от форума Домът на бъдещето, организиран от Profit.bg с подкрепата на Хьорман България и Schneider Electric.

В панела Достъпен дом взеха участие Иван Козаров, управляващ директор на Arco Real Estate, Борислав Гостев, ръководител Отдел „Управление на търговски партньори“ в ОББ и Мила Владиславова, дизайнер и автор на блога mila.land, thehouse.social.

Според Иван Козаров, в последните две години преобладаваше тенденцията да се купуват къщи с дворове извън големите градове, а също и ваканционни имоти, което беше провокирано най-вече от пандемията от COVID-19. Разликата с предишни години е в това, че този път основният играч на пазара са българските, а не чуждестранните купувачи.

"Профилът на купувачите се промени. Търсят се по-големи жилища. Преди години основните приоритети на хората бяха да си купят дом близо до офиса, за да не губят време в пътуване. Сега работното пространство масово се премести в жилището и това кара купувачите да търсят имоти с по-голяма площ", обясни Козаров.

Според Борислав Гостев от ОББ, имотният пазар в момента е подкрепен от рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните кредити. По думите му 86% от ипотечните кредити са с цел покупка, 9% са за рефинансиране и 6% са за други цели. От всички кредити за покупка, около 10% са с цел инвестиция, докато останалите са или за покупка на първо жилище, или за придобиване на по-голямо от сегашното.

"Все повече клиенти са склонни да теглят по-големи кредити. Миналата година средният размер на жилищните кредити в банката нарасна с 16% до 125 000 лева", заяви Гостев.

Красивият дом може да бъде и функционален. Ето какВ днешно време дизайнът и технологиите вървят

По отношение на поскъпването на жилищата, което се наблюдава през последните години, Иван Козаров от Arco Real Estate коментира, че купувачите са склонни да плащат тези по-високи цени, но искат и да разберат в детайли как се формират и какво получават срещу тях.

По думите му клиентите вече са много по-взискателни към добавената стойност към жилището, включително средата, новите технологии, зелените площи, организацията на общите части в сградата и други подобни "екстри".

"Все по-важно става сградите да имат висок клас на енергийна ефективност. Клиентите търсят имоти с инсталирани възобновяеми енергийни източници, които осигуряват известна автономност", обясни Козаров.

Мила Владиславова разказа за това как можем да обзаведем дома си без да се налага да ползваме услугите на интериорен дизайнер.

"За клиентите в по-високия сегмент, които искат да имат дизайнерско жилище от висок клас, услугите на професионален интериорен дизайнер са задължителни. Но аз смятам, че всеки човек заслужава да има красив дом, независимо от това дали може или не може да си позволи услугите на интериорен дизайнер", каза Владиславова.

Според нея, основната стъпка е да си дадем представа с какво пространство разполагаме и да извлечем максимума от него.

"В моята работа срещам много хора, които се справят успешно с тази задача сами или с малко съвети и малко помощ", каза още тя.

Цялата дискусия в панела Достъпен дом можете да гледате във видеото: