Kриптовирус e блокирал работата на “Български пощи”.

Анализ на атаката срещу държавното дружество направи Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, за Нова телевизия.

Според вицепремиера Калина Константинова на 4 април става заразяването на ”Български пощи”, най-вероятно с “троянски кон”, каза Тулев.

“Неговата цел е да свали криптовирус, който криптира всички файлове на въпросния компютър и се разпространява през цялата мрежа”, обясни експертът по информационна сигурност.

Тези файлове не мога да се използват, докато жертвата не получи специален ключ, който се закупува с криптовалута, обясни още Тулев.

“Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от Microsoft от 2014 г.”, поясни той.

Работата на Български пощи - напълно блокирана вече две седмициВ момента изпращането на пратки е невъзможно, а получаването им е възможно, само ако не получателят не дължи пари

“Това, което ме притеснява, е, че атаката е станала на 5 април. Чак на 15 април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите”, каза Тулев и обясни, че нова тенденция при този вид атаки е хакерските групи да взимат чувствителна информация и да я криптират, а след това да я продават в "тъмния интернет" или на конкуренти.

“100% защита няма. Това, което може да се направи, е всеки ден да копираме информацията и да я съхраняваме на външен носител. Проблем тук обаче е, че дори да заредим бекъп от другия сървър, ако тази информация вече е била изнесена, тя пак може да бъде продавана в “тъмния интернет”, каза още Любомир Тулев.