Учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим, способен да разгражда опасни за околната среда пластмаси до мономери за часове, съобщава сайтът phys.org.

Само 10 процента от пластмасовите отпадъци в света се рециклират. Най-популярният метод е изгарянето им. Този процес обаче има своите недостатъци, сред които отделянето на токсични вещества във въздуха.

Търсейки решение на проблема с пластмасовите отпадъци, специалистите са изследвали свойствата на полиетилентерефталата, разказва БТА. Материалът се използва широко в пластмасови бутилки, опаковки за храни и текстил. На него се падат 12 процента от отпадъците в света.

С помощта на изкуствен интелект инженерите са създали мутация на ензима ПЕТаза. Разработката позволява на бактериите да обработват широкоразпространения полиетилентерефталат в естествени условия.

Хората поглъщат на седмица пластмаса колкото една кредитна картаОт най-отдалечените дълбини на океана до най-дълбоката част на белия дроб - микропластмасата изглежда е навлязла във всяка част от живота ни, включително в стомашно-чревния тракт на човека

В някои случаи разграждането на пластмасата до мономери отнема само 24 часа. В природата обаче то може да продължи векове.

Учените вече са подали заявка да патентоват технологията. Те смятат, че разработката може да бъде ефективно решение за рециклиране и екологично производство.

Изследователите от Тексас се надяват, че технологията ще помогне за спасяването на планетата от пластмасов апокалипсис. Сега учените търсят най-добрия начин за използване на ензимите в тази област.