Служители в офиси и заводи в Северна Корея са били изпратени в селскостопански райони из цялата страна, за да се присъединят в битката срещу сушата, информира Ройтерс позовавайки се на севернокорейски държавни медии.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за мерки за подобряване на напрегната ситуация с храните в страната, причинена от пандемията от коронавирус и тайфуни, въпреки лекото подобрение през миналата година.

Сушата и наводненията отдавна представляват сезонна заплаха за Северна Корея, която не разполага със системи за напояване и друга инфраструктура и всяко сериозно природно бедствие може да навреди сериозно на изолираната й икономика, която вече пострада от международните санкции и от почти спрялата търговия.

Според вестник Rodong Sinmun, държавни служители и заводски работници са се присъединили към фермери от цялата страна в разпределението на помпено оборудване и разработването на водни ресурси в предразположени към суша райони.

Изданието не съобщава за щети, но информира, че тези усилия са насочени към противодействие на продължаващия период на засушаване и подготовка за предстояща суша.

В Северна Корея печатат купони и отглеждат черни лебеди за хранаНа Северна Корея й се налага да действа иновативно, за да се справя с икономическите проблеми и недостига на храна

Метеорологичните органи в Северна Корея са предупредили за продължително засушаване в страната до началото на следващата седмица, според новинарската агенция KCNA.

В район северно от столицата Пхенян хората са създавали езера, наторявали са с изкуствени торове и са изпращали трактори, камиони и култиватори с вода до фермите, информира Rodong.

През март ООН призова Пхенян да отвори отново границите си, за да подпомогне хуманитарните служители и вноса на храни, заявявайки, че заради задълбочаващата се изолация мнозина в страната може да гладуват.

Северна Корея няма официално потвърдени случаи на COVID-19, но тя беше затворила границите си и беше наложила ограничения за пътуване, преди за кратко да възобнови търговията с Китай тази година.

Според Световната продоволствена програма, още преди пандемията 11 милиона души, или над 40% от населението на страната, са страдали от недохранване и са имали нужда от хуманитарна помощ.