За хората в много държави да живеят в мезонет е мечта.

В Северна Корея не толкова.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун продължава да строи бляскави жилищни сгради в столицата Пхенян, като най-новата е 80-етажен небостъргач, който беше завършен тази седмица.

Според бегълци от Северна Корея и други източници на Ройтерс, ненадеждните асансьори и електрозахранване, лошото водоснабдяване и опасенията относно качеството на строителството означават, че в исторически план малцина изявяват желание да живеят на върха на подобни сгради.

"В Северна Корея бедните живеят в мезонети апартаменти, а не богатите, защото асансьорите често не работят както трябва, а заради ниското налягане има недостиг на вода," казва 31-годишният Чен Си-ву, който бяга в съседната Южна Корея през 2017 г.

В Северна Корея живеехме на третия етаж в 13-етажна сграда, в която нямаше асансьор, докато мой приятел, който живееше на 28-ия етаж в 40-етажна сграда, никога не беше използвал асансьор, защото той не работеше, казва Чен.

На въпрос за открития тази седмица 80-етажен небостъргач, Чен казва, че лидерът на страната Ким просто парадира.

"Това е, за да покаже колко са напреднали в строителството, вместо да вземе предвид предпочитанията на обитателите на тези сгради," казва Чен пред Ройтерс.

Северна Корея разпределя жилища, като покупка-продажбата на домове в страната технически е незаконна.

Ким обаче обеща да подобри качеството на строителството и да построи десетки хиляди нови жилища.

В сряда държавните медии обявиха, че първите 10 000 нови апартамента са били завършени в Пхенян от обявените като цел 50 000. Те също така изтъкнаха скоростта, с която са построени, в това число и 80-етажния небостъргач.

Вчера медиите показаха как Ким открива нов жилищен комплекс, този път за членове на елита.

Комплексът е съставен от сгради, които са с височина от по няколко етажа.

Севернокорейските медии показаха Ким Чен-ун като екшън герой (видео)Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун участва във военен видеоклип в стил Холивуд, показващ изстрелване на ракета

Електрозахранването се подобрява значително при Ким, което доведе до разкриването на нови възможности, но Северна Корея все още се бори с недостиг на електроенергия, а понякога и с лоша инфраструктура.

Мнозина прибягват до индивидуални слънчеви панели за периодите без електричество. Тази тактика обаче не може да помогне за захранването на асансьори и водоподаване.

Лий Санг-ун, редактор на базирания в Сеул уебсайт Daily NK, твърди, че според негови източници, апартаментите за обикновените хора не са готови в тях да се живее.

За да гарантира популярността на апартаментите в новите небостъргачи, Северна Корея трябва да подобри допълнително електро и водоснабдяването и да преодолее притесненията, свързани с качеството на строителството, допълва той.

Чен казва, че когато живеел в Пхенян, повечето асансьори работели само в два периода от деня – сутрин между 6 и 8 часа, когато хората отиват на работа, както и по същото време вечер.

Ниското налягане на водата често принуждавало живеещите на по-високите етажи да носят вода нагоре от приземните етажи или да инсталират собствени помпи, допълва той.

По време на последния голям международен медиен тур, организиран от правителството през 2018 г., асансьорите в 47-етажния хотел Yanggakdo са работели, но на десетки етажи, на които били отседнали севернокорейските служители, нямало ток.

Тогава длъжностни лица от Северна Корея признават пред Ройтерс, че желаещите да живеят на горните етажи на небостъргачите в един от завършените наскоро проекти на Ким са малцина заради опасенията относно асансьорите.

"Никой не иска да рискува да се изкачва един час по стълбите".