Политическите вълнения, рискът от терористични атаки и природни бедствия, високият процент на престъпност и лошото медицинско обслужване са знак за всеки пътуващ, че има определен риск за сигурността, който е трудно да се изчисли.

В повечето случаи всеки, който отива на почивка, би искал да бъде информиран предварително за ситуацията в страната.

Интерактивната „Карта на риска при пътуване“, публикувана от компанията SOS International and Control Risks, показва кои страни са най-опасни и къде рисковете за пътуващите по света са особено големи .

Данните в картата са комбинация от анализ за текущата година и прогноза за следващата. Сегашната политическа ситуация играе важна роля тук, както и фактори, като заплахата от тероризъм, социални вълнения, грабежи и отвличания и измами.

Резултатът е разделен на пет нива на риск: незначителен (зелен), нисък (жълт), среден (оранжев), висок (светлочервен) и екстремен (тъмночервен). Оценките са насочени предимно към бизнес пътници и компании, но картата на света предлага и ръководство за туристи.

Ситуацията с коронавируса е взета предвид в отделна карта.

Кои страни са безопасни?

Според Световната карта за безопасност при пътуване, рискът е „незначителен“ в Норвегия, Финландия, Дания, Исландия, Люксембург, Швейцария, Лихтенщайн, Андора и Словения, както и в Гренландия, Карибските острови, Търкс и Кайкос и някои малки острови групи в Океания, като Кук, Маршаловите острови и Тувалу.

Нисък риск за сигурността се отнася за по-голямата част от Европа - с малки изключения в източната част на континента, като Косово и граничния регион между Сърбия и Черна гора. В източната част на Украйна дори има регион (около градовете Донецк и Луганск), който е оцветен в червено. Цяла Украйна, както и Русия и Турция, са сред страните, в които рискът е оценен като „среден“.

Според експертите рискът за сигурността е нисък в Северна Америка и части от Южна и Централна Америка. По-конкретно, тези държави включват Аржентина, Чили, Парагвай, Уругвай, Суринам, Френска Гвиана, Панама, Коста Рика, Куба, САЩ и Канада.

Според експертите безопасни са и Австралия и Нова Зеландия, както и Китай, Япония, Тайланд, Виетнам, Малайзия, Южна Корея, Оман и Узбекистан. В Африка страни с нисък риск за сигурността включват Мароко, Намибия, Ботсвана, Замбия, Сенегал и Гана.

Най-опасните страни в света

В допълнение към вече споменатия регион в Източна Украйна, рискът е оценен като висок в много страни в Азия, Африка и Южна Америка и дори като краен в някои страни. Според експертите най-опасните страни в света продължават да включват Сирия и Афганистан, Либия, Йемен и Централноафриканската република.

В допълнение към тях, следните щати и региони също са маркирани като екстремни и силно опасни:

Изключително висок риск за сигурността:

Ирак

Украйна

ивицата Газа

Източни части на Египет

Мали

Южен Судан

Части от Нигерия

Части от Демократична република Конго

Висок риск за сигурността:

Части от Мексико

Части от Гватемала

Ел Салвадор

Хондурас

Части от Панама

Части на Колумбия

Граничен регион между Еквадор и Колумбия

Венецуела

Хаити

Части на Перу

Алжир

Гранични райони на Тунис

Части от Мавритания

Части на Египет

Части на Мали

Буркина Фасо

Гранични райони на Кот д'Ивоар

Части от Нигерия

Части от Чад

Граничен регион на Камерун

Демократична република Конго

Малка част от Република Конго

Граничен регион на Мозамбик и Танзания

Части от Мадагаскар

Части от Кения

Гранични региони на Етиопия

Гранична зона между Еритрея и Етиопия

Гранична зона между Еритрея и Судан

Части от Судан

Гранична зона между Ливан и Сирия

Части от Турция

Гранична зона между Армения и Азербайджан

Гранична зона между Грузия и Русия

Части от Грузия

Пакистан

Гранична зона между Иран и Пакистан

Части от Таджикистан

Части на Киргизстан

Части на Индия

Граничен регион между Индия и Непал

Части от Мианмар

Части от Южен Тайланд

Части на Филипините

Папуа-Нова Гвинея

Индонезийската част на остров Папуа