Китайски баща дари на сина си 20 имота в отчаян опит да му помогне да си намери съпруга, предизвиквайки онлайн дебат относно вманиачеността на някои родители по това да задомят децата си.

Наскоро баща в китайската провинция Хъбей се появил на едно от традиционните места за сватосване в парк, за да търси съпруга за своя 24-годишен син. Той носел със себе нотариалните актове за 20 имота като вид зестра.

Местата за сватосване са обществени места, на които се събират родители с цел да намерят потенциални партньори за своите деца. Тези места се посещават и от професионални сватовници, които помагат на родителите да се свържат помежду си. Подобни места има в много големи градове и малки градчета в Китай.

В появило се в социалните медии видео се вижда розова чанта, в която има купчина документи, за които бащата твърди, че са нотариални актове за търговски имоти.

"Бащата не се хвалеше. Той просто искаше да демонстрира искреността си и да намери снаха с подобен статут," казва за Jimu News сватовница на име Уанг, която регистрирала данните на бащата за евентуални бъдещи срещи.

Зестрата – забележително устойчив компонент от индийските сватбиОбщата стойност на платената зестра в Индия в периода 1950 - 1999 г. е близо 250 млрд. долара

"Той заяви, че синът му има стабилна работа и много добри качества," допълва още Уанг.

Историята на бащата придоби популярност в Китай, като хаштагът към нея има 78 милиона гледания в подобната на Twitter китайска платформа Weibo.

Много от потребителите се шегуваха, че биха се явили доброволно за потенциални съпруги, докато, според други, този ход отразява вманиачеността на някои родители по това да задомят децата си.

"Този тип напрежение е прекалено. Може би синът дори не иска да се жени," коментира потребител.

В Китай обикновено се очаква хората да сключват брак преди да навършат 30 години и не е рядкост родителите да тласкат децата си в тази посока. Ако младите жени не са омъжени преди да навършат 27 години, те биват наричани sheng nu - или жени остатъци.

Натискът за сключване на брак идва на фона на все по-голямото нежелание на милениалите да се венчаят, пише Insider.