Американски стартъп произвежда водка, която предлага по-чисто бъдеще за планетата.

Air Vodka се прави отчасти от парникови емисии и по-конкретно - от "уловен" въглероден диоксид, пише CNBC.

Тя е сред увеличаващия се набор от продукти, предназначени да използват въглеродните емисии, генерирани от различните индустрии.

„Работим с партньори, които улавят този въглероден диоксид, преди да бъде изхвърлен в атмосферата и след това го използваме в процеса по дестилиране на алкохолните напитки, които произвеждаме“, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на Air Company Грегъри Константин. Компанията произвежда още парфюм и дезинфектант за ръце от тези емисии.

Дестилирането на алкохол по конвенционалния начин не само отделя емисии, но и използва много вода - около 35 литра за един литър дестилат. Air Vodka се състои само от две съставки - CO2 и вода.

Процесът отделя водорода от водата чрез електролиза, освобождавайки кислорода. След това водородът се подава в система за преобразуване на емисиите, която създава етанол, а чрез комбинирането му с вода се получава водката.

Научният процес в лабораториите на компанията е ценен за околната среда, но резултатите не са евтини. Водката ѝ е луксозна марка, която струва около 65 долара за бутилка.

Тя обаче получава висока оценка от потребителите - особено от онези, които са загрижени за околната среда и бъдещето на планетата.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Радослав КошковШумът на парите 2022 тази година ще предложи на публиката нов панел - Устойчиво развитие

Междувременно, изпълнителният директор на Air Company Грегъри Константин планира да предложи нови продукти, изработени от CO2, след като отвори третото си производствено предприятие.

„Водката за нас наистина е врата към всички други продукти, а след това и към индустриалните приложения на нашата технология“, коментира той пред CNBC.

Улавянето на въглерод бързо се превръща в голям бизнес, тъй като компаниите гледат не само да намалят емисиите на парникови газове, но и да им попречат да попаднат в атмосферата. Уловеният въглерод се използва за направата на всичко - от водка до очила, перилни препарати, газирани напитки и дори гориво за реактивни двигатели.

Сред акционерите на Air Company са Toyota Ventures, JetBlue Technology Ventures, Parley for the Oceans и Carbon Direct Capital Management. Към днешна дата компанията е събрала финансиране на стойност малко над 40 милиона долара.