Нова разновидност на Омикрон е засечена в Гърция.

Това съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Етнос“, цитирано от Darik News.

Според данни на Националната организация за обществено здраве (ЕОДИ) в страната е регистриран заразен с подварианта ВА.5.

Подвариантът е изолиран в един случай при генетичен анализ на 462 проби, направен в периода април – май. В момента тече проверка за историята на случая.

Идва ли краят на карантината в Шанхай?Част от жителите на Шанхай получиха свободата да излязат и да напазаруват хранителни стоки за първи път от близо два месеца насам

Разновидностите на Омикрон ВА.4 и ВА.5 бяха открити през април от южноафрикански учени. Беше установено, че те преодоляват ваксините и имунитета, придобит от инфекцията с основния вариант Омикрон.

Новите разновидности на щама са по-заразни и се разпространяват бързо в САЩ и Европа.

Вчера в Гърция са били регистрирани 3928 новозаразени с COVID-19. Засечени са и 453 повторни заразявания. Починалите от усложнения, свързани с COVID-19 инфекцията, са 23-ма.

Гръцкото правителство съобщи, че от 1 юни до 15 септември отпада задължителното носене на маски в някои затворени и открити помещения. Маски трябва да се носят в болниците и от пътуващите с градския транспорт, като автобуси, метро, тролеи, трамваи.