Френските потребители са изправени пред горчива гледка в супермаркетите това лято – липса на горчица.

Недостигът в национален мащаб се дължи на липсата на синапено семе, от което се произвежда подправката.

Сушата в Канада, слабата реколта във Франция и войната в Украйна ограничиха предлагането на синапено семе, което използват производителите на горчица.

В резултат на това цената на горчицата е скочила с 10% във Франция, а някои магазини дори изпитват затруднения с презареждането на стоката.

Ежедневни храни, които не са това, за което ги смятатеЯгодите не са горски плодове, а белият шоколад не е шоколад. Тези факти може и да ви звучат изненадващо, но са напълно верни

Канада, откъдето Франция внася по-голямата част от синапеното семе, бе засегната от засушавания през миналата година, които се отразиха на добива в западната част на страната.

Не всички засушавания се дължат на климатичните промени, но прекомерната топлина в атмосферата извлича повече влага от земята, което влошава сушите.

Светът вече се е затоплил с около 1.2 градуса по Целзий от началото на Индустриалната революция, а температурите ще продължат са се повишават, ако правителствата по света не ограничат значително вредните емисии.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Питър БаронПредставители на топ банките у нас ще вземат участие на Шумът на парите 2022

Междувременно реколтата от синапено семе във Франция е по-слаба от очакваната в три поредни години, което през последния сезон се дължи на влажна зима и студена пролет.

Производството е с 20-25% под нормалното, казва пред BBC Люк Вондермесон, управляващ директор на третия най-голям производител на горчица във Франция La Reine de Dijon.

През януари и февруари все още се намираха семена, но наличността им намаля оттогава.

"Пазарът е напълно празен. Всичко е запазено и ние имаме затруднения с набавянето на синапено семе."