През следващите няколко дни се очаква в страната да превали и на места да има гръмотевични бури.

Макар последните да не представляват (в повечето случаи) особена опасност в града, никога не е излишно да бъдете по-внимателни.

Ако на улицата се разрази истинска пролетна гръмотевична буря, препоръчваме ви да спазвате няколко прости правила.

Статистиката сочи, че именно по време на такива природни явления хората в града имат предразположеност да се травмират. Дали от падане или от летящ обект.

Не стойте близо до бетонни стени и колони

Това правило е актуално за всеки - независимо дали сте на открито или у дома. Стойте далеч от колоните и стени от бетон. Металните конструкции в тях може да послужат като проводници на тока, в случай че мълния удари сградата.

Не палете свещи

Често по време на проливни дъждове токът може да спре. В такъв момент се възползвайте от наличните у дома фенери и лампи на батерии. Откажете се от паленето на свещи.

Не използвайте портативни генератори

Не стойте край прозореца

Да наблюдавате светкавиците вероятно е увлекателно занимание, но също така и рисковано. По време на гръмотевична буря и силен вятър навън летят дребни предмети, сред които може да има и метални детайли. Тъй като скоростта им е много висока, рискът да получите травма, е налице.

Не забравяйте да изключите електроуредите от контакта

Има вероятност напрежението да се повиши рязко и телефони, лаптопи, телевизори и други електроуреди да излязат извън строя. Препоръчваме да ги изключите още преди да започне гръмотевичната буря.