Венеция отлага въвеждането на нова такса за влизане в града за следващата година.

Първоначално планирана да влезе в сила това лято, таксата няма да бъде въведена до началото на 2023 г., съобщава Euronews.

Новият данък има за цел да ограничи броя на дневните посетители.

От нея ще бъдат освободени жителите, роднините им и децата, както и посетителите, които резервират престой в хотел, тъй като вече плащат данък от 5 евро на нощувка.

Очаква се новата такса да се променя в зависимост от сезона. През високия сезон туристите ще трябва да плащат до 10 евро, докато тази сума пада до 3 евро през ниския.

Очаква се системата за резервации и плащания да заработи на 16 януари 2023 г., според Euronews, който се позовава на градския съвет на града.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Денис ГорбуновКак се промениха предпочитанията на потребителите през последните години?Започна ли изкуственият интелект да пазарува вместо нас?

Венеция, която посрещаше повече от 80 000 туристи на ден и около 25 милиона посетители годишно преди пандемията COVID-19, се опитва да се бори със свръхтуризма от години. Градът за първи път заговори за такса през 2019 г., но въвеждането й беше забавено.

След като пандемията спря туристите, във Венеция се регистрира почти незабавно подобрение, тъй като известните канали на града започнаха да се изчистват. Миналата година Италия обяви водните пътища около Венеция за "национален паметник" и забрани големи круизни кораби да влизат в лагуната близо до площад Сан Марко и канала Джудека.

Малките кораби обаче все още имат право да се движат във Венецианската лагуна.

Усилията на града да се справи със свръхтуризма му спечелиха отсрочка да бъде включен в списъка на застрашеното световно наследство на ЮНЕСКО.