Под една трета от свинското месо по магазините е българско
Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, показват данните от статистиката, цитирани от Българското национално радио.
Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.
България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас, смятат фермерите.
"В момента свинете, които се отглеждат в България са не повече от половин милион. През 90-те години са били 4 милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.
Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност, у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо:
"Българското свинско месо е около 30% при 70% внос", казва още Михайлов.
Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското.
"Към момента всяко прасе, което се продава от български производител, е на загуба от 100 лева, или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.