Победителите от Евровизия – Оркестър Калуш от Украйна, са продали наградата си от музикалния конкурс за 900 000 долара и с набраните средства ще подпомогнат украинските военни.

Статуетката във формата на микрофон беше предложена на търг във Facebook, като целта беше с набраните средства да се купят дронове за украинската армия.

Продажбата съвпадна с участието на бандата на благотворителен концерт пред Бранденбургската врата в Берлин.

По време на концерта Олег Псюк от Калуш призова хората да не свикват с войната, в която загинаха най-малко 4 031 цивилни, а други 4 735 бяха ранени, според данни на ООН, заедно с неизвестен брой бойци.

Войната също така принуди над 14 милиона души да напуснат домовете си, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, а някои градове бяха сринати до основи.

"Мисля, че войната трябва да е на първите страници навсякъде, докато не настъпи мир," заяви Псюк.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Украинският телевизионен водещ Сергей Притула обяви, че средствата, набрани от продажбата на трофея, ще се използват за закупуването на три произведени в Украйна дрона PD-2, информира Ройтерс.

Украинските и руските военни сили използват усилено дронове - както като оръжия, така и за разузнавателни цели.