Потребителските цени в еврозоната са продължили възхода си и през май, достигайки рекордно високи нива в седми пореден месец.

Инфлацията за месеца възлиза на 8.1%, в сравнение с рекордните 7.4% за април, сочат предварителните данни на Евростат.

Тя също така надхвърля предварителните очаквания за нарастване на цените със 7.8%.

Данните идват на фона на отчетената през последните дни изненадващо висока инфлация в някои европейски държави. Инфлацията в Германия е била 8.7% през май, според изнесените в понеделник предварителни данни. Нивото надхвърля значително предварително очакваните 8%.

Лекторите на Шумът на парите: Доц. д-р Маню МоравеновВъзможността за инвестиции на Българска фондова борса и пазар beam ще представи по време на панел Лични финанси от Шумът на парите 2022 доц. д-р Маню Моравенов

Инфлацията във Франция също беше по-висока от очакваното през май, достигайки рекордните 5.8%, в сравнение с 5.4% през април, докато ръстът на цените в Испания е от 8.5% на годишна база през настоящия месец.

В основата на рекордното годишно повишение на цените в еврозоната бяха поскъпването с 39.2% на енергийните продукти, както и увеличението със 7.5% в цените на храните, алкохола и тютюневите изделия.

Дори и без цените на енергийните и хранителните продукти обаче, инфлацията се ускорява от 3.5% на 3.8%, отбелязват от Евростат.

Рецесия ли? Покупките на луксозни стоки в САЩ с ръст от 14% през 2022 г.Общият хаос на фондовия пазар засега изглежда, че не оказва кой знае колко силно влияние върху пазара на луксозни стоки

Повишението на цените беше ускорено в последните месеци от войната в Украйна - най-вече на цените на хранителните и енергийните продукти, тъй има блокиран износ, а страните на западните държави се опитват да ограничат зависимостта си от руски природен газ.

Лидерите от ЕС вчера постигнаха споразумение за забрана на вноса на 90% от руския суров петрол до края на годината, което повиши цените на суровината.

По-рано този месец президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че очаква повишение на лихвите на срещата на банката през юли, информира CNBC.