В заведението Hooked Fish and Chips в Западен Лондон Бали Сингх се опитва да поддържа британската улична кулинарна традиция.

В последните месеци обаче той изпитва все по-сериозни затруднения, тъй като цените на рибата, картофите, олиото за готвене и дори брашното, използвано за тестото, в което се приготвя ястието, растат с рекордни темпове.

Уличните заведения, в които се предлага рибата с пържени картофи, известна като Fish and Chips, понасоха тежко последствията от брекзит, пандемията и войната в Украйна.

"Цената на рибата се повиши рязко, олиото поскъпна драстично, всички продукти, които използваме, вече са много по-скъпи", коментира пред Ройтерс Бали Сингх.

Пред време, с риба и чипс в ръка, премиерът Борис Джонсън обеща възстановяване на ресторантьорския бизнес след пандемията.

Сега обаче нарастващите цени тежат още по-силно на британската икономика. Една трета от заведенията за риба и чипс са изложени на риск от фалит тази година, според фирмата за събиране на вземания Company Debt.

Само за една година цената на най-популярните риби във Великобритания - треска и мерлуза, се е повишила със 75%, слънчогледовото олио е поскъпнало с 60%, а брашното - с 40%.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Радослав КошковШумът на парите 2022 тази година ще предложи на публиката нов панел - Устойчиво развитие

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх от 9% през април, което е най-високата стойност в страните от Г-7, като се очаква да се повиши още. Британските потребители са по-песимистично настроени от тези в Европейския съюз, а критиките към правителството и централната банка се засилват.

Една порция треска и чипс в заведението на Сингх сега струва 9.50 паунда (11.20 евро), в сравнение със 7.95 паунда (9.37 евро) преди година. Той казва, че ако прехвърли всички по-високи разходи на клиентите си, цената ще бъде близо 11 паунда (13 евро).

Комбинацията от риба и пържени картофи е изобретена преди 160 години. Част от трудностите за заведенията започнаха след брекзит, тъй като количеството арктическа треска, което Великобритания има разрешение на улови през 2022 г., е с около 40% по-малко, отколкото преди да напусне Европейския съюз.

Нахлуването на Русия в Украйна пък повиши цените на горивата и електроенергията, като допълнително увеличи разходите за улов и пържене на риба. Цените на олиото и брашното също се повишиха в резултат на конфликта.

Треска и мерлуза се доставят от Баренцово море, на север от Норвегия и Русия, а войната засилва несигурността на тези доставки.

През март британското правителство включи руската бяла риба в списъка със стоките, които ще бъдат обложени с 35% мито като част от санкциите в отговор на инвазията в Украйна.

Треска с размерите на човек уловиха край Исландия (видео)Британски рибари уловиха огромна треска край бреговете на Исландия с размерите на човек

Слънчогледовото олио е основната селскостопанска стока, която Обединеното кралство внася от Украйна и правителството в Лондон работи, за да го замени с други растителни масла, например с допълнителни доставки на рапица от Австралия.

Данните на Springboard показват, че броят на посетителите и купувачите по главните британски търговски улици е с 15% по-нисък от нивата преди пандемията от 2019 г. А тези, които все пак излизат да пазаруват и да се хранят навън, са все по-недоволни от постоянно растящите цени.

В Суонидж 73-годишният строител Малкълм Петерик се тревожи, че икономическите промени могат да доведат до загуба на част от културното наследство на Великобритания.

"Когато бях дете, това беше храна за бедни хора. Сега току-що купих две порции риба и чипс за 23 лири. Кое семейство може да си позволи това?", казва той.