Гръцкото сувлаки по-скъпо с 30% спрямо миналата година
Ресторантьорите в Гърция, които се подготвят за летния сезон, с притеснение гледат към потенциално вредното влияние на инфлацията, добре илюстрирана от увеличаващата се цена на популярна сред местните жители и туристите закуска, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Средните цени на ястието сувлаки се увеличават много по-бързо от показателите за инфлацията, която отбеляза най-високо ниво от 28 години и е около 10%, според националните статистически данни.
Класическото ястие от печено на грил месо, увито в плоско хлебче със салата и кисело мляко с чесън, сега струва средно 3.30 евро, или 3.55 долара, в района около Атина, което е с 30% повече, в сравнение с миналото лято.
Цената на основните му съставки - месо, зеленчуци и олио, се повиши значително заедно с цените на енергията.
Войната в Украйна ни засегна много, казва 79-годишният Танасис Голас, собственик на най-стария магазин за кебап в квартал Монастираки в подножието на Акропола.
Гръцките клиенти значително са намалели, посочва той. Смятано от дълго време за евтино ястие, достъпно почти за всички, сувлаки се превърна в продукт, който хората с ограничен бюджет вече се замислят дали да купят.
В миналото си купувах три или две сувлаки, днес си купих само едно, защото е много скъпо, а заплатите в момента са ниски, казва Морина Нтоци, 58-годишна чистачка, която печели 720 евро месечно.
Според съюза на ресторантьорите в Атина цената на свинското е нараснала с 30% през последните 12 месеца, цената на слънчогледовото олио, внасяно предимно от Украйна, е скочила със 125%, а сметките за електричество са се повишили с над 100 процента.
Надявам се войната да свърши скоро, казва Спирос Байрахтарис, чието семейство притежава ресторант близо до Акропола от над 140 години и който след удвояването на сметката му за електричество се мъчи да запази цената на неговото сувлаки под 3 евро за порция.