Британската кралица няма да присъства на празничната литургия в катедралата "Сейнт Пол" днес, съобщиха нейни представители.

Елизабет II отмени участието си, след като е "почувствала дискомфорт по време на парада в Бъкингам", допълват официалните източници.

Вчера в Лондон стартираха тържествата, с които Великобритания отбеляза платинения юбилей на нейно величество, която е на трона от 70 години.

"Като взе предвид пътуването и активността, необходими за участие в утрешната национална благодарствена служба в катедралата "Сейнт Пол", Нейно Величество с голямо нежелание заключи, че няма да присъства", съобщиха нейните представители.

Кралицата се появи в следобедните часове на балкона на Бъкингамския дворец, от където в компанията на своите деца, внуци и правнуци наблюдава как войниците се връщат от официалната церемония, наречена „Цветен поздрав“. След това 15 изтребителя Typhoon "изписаха" числото 70, за да отбележат платинения юбилей на владетелката.

Лекторите на Шумът на парите: Галя ЙордановаЩе продължи ли поскъпването на имотите у нас? Как ще изглежда градът през 2050 г.?

Тя с ентусиазъм наблюдаваше полета и през цялото време се усмихваше и махаше на събралите се граждани. Малко по-късно от Бъкингам допълниха, че Елизабет II ще участва снощи в още едно честване, което предвижда заедно с внука й принц Уилям да запалят светлините на "Дървото на дърветата".

В същото време стана ясно, че един от синовете на британския монарх ще пропусне честванията. Принц Андрю е c COVID-19.

Елизабет, тогава на 25 години, става кралица на 6 февруари 1952 г., след смъртта на баща си - крал Джордж VI. Официалната й коронация е на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство, но управлението й започва след смъртта на баща й.

Сега тя е на 96 години и е британският монарх с най-дълъг мандат и първият, достигнал седем десетилетия на трона.