По време на десетгодишната икономическа криза се смята, че населението на Гърция е намаляло с 450 хиляди души.

Това заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис в реч на конференция по демографския въпрос, предава Kathimerini, цитиран от Darik News .

Министър-председателят обърна внимание на отрицателния баланс на новородени и починали, но и че не бива да се забравят стотиците хиляди граждани, които са заминали в чужбина, които в мнозинството си са млади хора.

„Вече десетилетие, от 2011 г., населението у нас намалява. През последните години раждаемостта е много по-ниска от смъртността. И в тежкото десетилетие, през което преминахме, десетилетието на икономическа криза, намаляването на гърците се оценява на 450 000 души.

Скритата Гърция: Пет съкровища далеч от утъпканите пътищаГърция винаги е била класическа дестинация за лятна почивка, а пандемията рязко напомни на местните, че туризмът е основният двигател на икономиката на страната

Тази цифра до голяма степен се дължи на отрицателния баланс между ражданията и смъртните случаи. Да припомня, че демографите ни казват, че за да се поддържа стабилно население на една държава, средната раждаемост, средният брой раждания трябва да е около 2.1 процента. Ние сме малко под 1.4 процента“, посочи Мицотакис.

Гръцкият премиер спомена, че преди 50 години, през 1962 г., само 8 процента от населението е било над 65 години и 26 процента под 14 години, докато сега 23 процента от населението е над 65 години и само 14 процента е под 14 години.

Той посочи, че това означава, че страната застарява и населението постепенно намалява.

„През 2050 г. страната ни ще има по-малко от девет милиона жители, а всеки трети ще е над 65 години“, отбеляза още гръцкият премиер.

Той подчерта, че са необходими конкретни стъпки от страна на държавата, като за пример посочи правителствените мерки за изтичане на мозъци, облекчения за млади двойки, които планират да имат деца, облекчения за родителите и т.н.