На капиталовия пазар се наблюдава сблъсък на поколения.

Младото поколение инвеститори са много по-подготвени от голяма част от по-възрастните и знаят какво правят.

Това заяви доц. д-р Маню Моравенов,член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса, който взе участие в панел "Лични финанси" на форума Шумът на парите 2022.

"Пазарът BEAM може да помогне на малките инвеститори с това, че е достъпен и има възможност за сериозна доходност. Веднага трябва да кажа, че това е най-рисковият пазар, организиран от Българската фондова борса, и явно има рисков апетит, особено от страна на индивидуалните инвеститори.

Това, което забелязвам, е, че за първата година на пазара BEAM, само заради него се удвои обема на сделките на индивидуалните инвеститори на БФБ", коментира Моравенов.

Според него, българският капиталов пазар дълги години е страдал именно от липса на индивидуални инвеститори. Инфраструктурата и институционалните инвеститори са налице, но доходността, по думите му, се реализира от индивидуалните инвеститори.

"Пазарът BEAM помага и на самите компании, които търсят средства, за да се развиват. Два вида са компаниите, които се насочват към този вариант. Едните са такива, които съществуват от по-дълъг период от време, но все още нямат готовността и смелостта да станат изцяло публични дружества и да поемат тежестта на по-сериозните регулации, свързани с това.

Вторият тип са стартъп компаниите, някои от които все още не реализират печалба, но въпреки това към тях има инвеститорски интерес", каза още изпълнителният директор на БФБ.

Той допълни, че на пазара BEAM има и портфолио компании, които оперират като малки фондове. Набирайки пари от пазара, те инвестират основно в частни компании и дават достъп на дребните инвеститори до този пазар, който е много рисков, но дава много възможности.

Т. Маринов, ОББ: Консолидацията няма да намали конкуренцията между банкитеТеодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ, член на кънтри екипа на KBC Груп в България и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп, взе участие в банковия панел в 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

"През последните няколко години той се развива много по-бързо, отколкото IPO-тата на борсите. Това е и причината фондовите борси да работят с тази екосистема много по-активно в днешно време", каза доц. д-р Маню Моравенов

Той разкри, че основният борсов индекс SOFIX почти няма изменение от началото на годината, за разлика от някои водещи международни индекси, които отчетоха спад.

"Разликата между сегашната криза и тази от 2008-2009 г. е, че SOFIX следва международните пазари не само когато вървят надолу. Преди това се случваше, а когато имаше възстановяване, българският индекс не мърдаше.

Сега това не е така и нашата борса следва доста близко останалите пазари. Просто ние направихме много голям ръст миналата година, а и оборотите се повишиха драстично", обясни Моравенов.

"И за да не излезе, че бутаме всички към Българската фондова борса, която все пак е една много малка възможост от целия глобален свят на инвестициите, трябва да кажем, че въпреки позитивните тенденции, моята лична прогноза е, че индивидуалният инвеститор няма да се откаже лесно от навиците за инвестиции в имоти, защото, исторически погледнато, такава е статистиката.

Имотният пазар може и да пострада в някаква степен, но аз не смятам, че ще се случи това, което се случи по време на финансовата криза от 2008 г. Ние, по-възрастните, сме преживявали и други кризи, включително и хиперинфлация", каза още изпълнителният директор на БФБ.

Той прогнозира, че технологичното развитие и информираността на инвидуалните инвеститори ще повишат интереса към Българската фондова борса.

"На фона на инфлацията, която наблюдаваме, едно от възможните решения е инвестиции във финансови инструменти. Това вече го наблюдаваме и се случва. Аз очаквам известно раздвижване и на облигационния пазар, защото той беше доста замрял през последните години, а сега, заради очакваното вдигане на лихвите, може отново да стане интересен, особено за по-консервативните инвеститори", заяви Моравенов.

Той сподели и лично мнение, че на BEAM пазара също може да се появят облигационни емисии, тъй като регулациите за емитиране на облигации на регулирания пазар вече са твърде тежки и объркани.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.