Броят на сирийците, станали натурализирани германски граждани, се утроил през 2021 г., в сравнение с предходната година, тъй като много от избягалите от страната си в периода 2014 - 2016 г. са отговаряли на критериите за гражданство.

Общият брой на чужденците, които са станали натурализирани германци, се е увеличил с 20% през 2021 г., достигайки близо 131 600, сочат официалните данни. От тях сирийците, които са станали германци, са 19 100.

Стотици хиляди мигранти влязоха в Германия, след като бившият канцлер Ангела Меркел отвори границите през 2015 г. за бежанци, които бягат от война и бедност в Близкия изток и още по-далеч.

Като цяло един човек трябва да е живял в Германия в продължение най-малко осем години, за да се отговаря на изискванията за гражданство, докато повечето сирийци отговарят на тези условия по-рано (средно след 6.5), като показват особена готовност да се интегрират със силни езикови умения и гражданска ангажираност, пише Ройтерс.

Руснаци и украинци пътуват до Мексико, купуват евтини коли и влизат в САЩМного мигранти от Русия и Украйна избират да пътуват до Мексико, тъй като е по-лесно да получат мексиканска виза. След това търсят убежище в САЩ, вместо да се опитват да си извадят щатска туристическа виза

От германската статистическа служба обявиха, че през 2021 г. е отчетен най-големият брой хора, които са натурализирани по-рано с общо около 12 400 случая. От тях 43% са сирийци.

Броят на натурализираните сирийци се очаква да нарасне и през 2022 г. В началото на годината в Германия е имало 449 000 сирийски граждани, които пребивават в страната най-малко от шест години, което е над четири пъти повече, в сравнение с началото на 2021 г.