Разработчиците на мобилното приложение Google Maps за iOS и Android добавиха нова функционалност - Air Quality, която позволява да откривате градските зони с най-чист въздух.

По този начин можете лесно да създадете идеалния маршрут за разходка пеша или пък с колело, избягвайки смога и районите с най-силно замърсен въздух.

Нововъведението е пуснато в навечерието на сезона на летните горски пожари. На първо време то ще бъде на разположение в няколко страни - САЩ, Австралия и Индия. През следващите месеци обаче функцията ще заработи и в други държави.

Информацията за качеството на въздуха в града, а и не само, е от особен интерес за всички потребители, които търсят безопасна среда, за да се наслаждават на любимите си занимания на открито, пише autofacil.es.

Няма как да не направи впечатление, че Google е решила да направи нововъведението част от своята услуга Google Maps, а не от приложението за времето. И тук сигнализацията в зелено ще ви покаже местата с най-добро качество на въздуха. С низходящ ред за качество следват оранжево, жълто и червено.За да състави този тип карта, Google Maps използва данни, извлечени от различни държавни агенции, включително Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Данните се събират и от платформата PurpleAir.