Министърът на външните работи Теодора Гeнчовска и министърът на туризма Христо Проданов символично ще открият днес летния туристически сезон 2022 в курортния комплекс "Златни пясъци", съобщиха от Министерството на туризма.

Официалното откриване, в което ще участва и председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров, ще се състои от 14:00 часа на крайбрежната алея в курортния комплекс.

В рамките на събитието ще има тържествена церемония по повод 65-годишнината от създаването на курорта.

По покана на министъра на външните работи Теодора Гeнчовска и министъра на туризма Христо Проданов, над 30 ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България, ще посетят Черноморието на опознавателна визита, за да се запознаят с туристическия потенциал на страната ни.

По време на посещението двамата министри и представителите на дипломатическия корпус в България ще участват в конференции, посветени на 65-годишнината от създаването на морския курорт и честването на 20 години от основаването на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци". В програмата на събитието е включено посещение на ръководителите на дипломатически мисии и във Варна.

В края на месец май доц. д-р Румен Драганов, директор на Института по анализи в туризма, даде оптимистична прогноза за лято 2022.

Очакванията са много големи и те са сбъдват. Мога да кажа, че в края на май отдавна не съм виждал толкова много туристи в морските ни курорти, дори в силните години 2018 и 2019. Ние ще имаме туристи не само по морето, но и във вътрешността на страната", заяви той пред БНР.

Според Драганов войната в Украйна няма да навреди на сезона у нас, тъй като през последните години на пандемия руските и украинските туристи са представлявали около 5% от чуждестранните посетители на курортите ни.

Заради военните действия се е освободил голям летателен капацитет и има доста заявки за чартърни полети за български летища – Варна, Бургас Пловдив и София. България се превръща в сигурна дестинация за международните оператори.