На пазара на имоти балон няма.

Има доста макроикономически фактори, които влияят пряко на нагласите на хора кога и как да купуват недвижимости, но мога да добавя, че в 30-годишната ми кариера в този сектор не съм забелязвал толкова много позитивни фактори, които да влияят на пазара на имоти, както в последната година и половина.

Това заяви Добромир Ганев, председател на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти (НСНИ), по време на панел Имоти от Шумът на парите 2022, организиран от Profit.bg.

За първи път миналата година българите започнаха да купуват втори дом. За първи път също така започнаха да се връщат повече от чужбина, отколкото да заминават и то с разлика от 30 000 души. Пловдив е един от много горещите пазари, точно защото около 25% от тези върнали се българи идват от Турция и инвестират най-вече в Пловдив, Кърджали и Южна България, допълни Ганев.

По негови думи има съвсем обективни причини, поради които пазарът на недвижимости се движи в подобна посока, но той не смята, че ръстът на цените в последните две години е толкова голям, че да ни притеснява и да го определим като балон.

Ръстът на цените в имотния сектор следва ръста на сделките. Даже за миналата година ръстът на сделките е по-голям на годишна база, отколкото ръста на цените. Освен това, ако сравняваме пазара с ръста на доходите, конкретно за големите градове, мисля, че изостава в някаква степен, така че балон няма, заяви Ганев.

По Черноморието през първото тримесечие отчитаме 35% ръст на сделките с имоти във Варна, 17% ръст в Бургас и 105% в Несебър. Конкретно Несебър е петата дестинация в България по обем на сделките, като там има повече сделки от Стара Загора и Русе.

Няма някаква особена промяна във връзка с украинците. Те не купуват и в по-голямата си част наемат имоти, но така или иначе влияят на пазара в тази му част, каза Ганев.

Българските граждани са наясно с промените, които се случват в строителния сектор. Причините дойдоха още от пандемията от COVID-19 с нарушените доставки, но продължиха с проблемите с доставките от Украйна и Русия на основни строителни продукти.

Относно покупката на зелено Ганев заяви, че това вероятно е най-рисковата и най-сложната сделка от търговска и юридическа гледна точка. В България Комисията за защита потребителите регулира договорите с мобилните оператори, енерго доставичиците или ВиК услугите, но по никакъв начин няма регулация на един толкова сложен договор, отбеляза Ганев.

Понякога купувачите са доста романтично настроени към една такава сделка, но рисковете са твърде много. Съветът на Ганев е клиентите да ползват консултантски услуги в тази сфера, ако нямат достатъчно опит. Това е възможно най-рисковата сделка.

Какво да очакваме на пазара на имоти?

Първото тримесечие на годината, в което влиза и един месец война, е най-силното от 13 години и дори по-силно от миналата година, заяви Ганев. Трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи през второто тримесечие, но според него няма причина за някаква основна разлика, защото към всички фактори, които влияят позитивно на пазара от година и половина, а някои от тях са и уникални, сега се присъединява и инфлацията.

В тази ситуация логичното поведение на всеки гражданин е да намери своята възможност да инвестира в някакъв актив, било то имот, акции, ремонт или соларни панели, каза Ганев. Неговият съвет към хората е да инвестират умно и да си избират професионални брокери информирано.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.