От всички инвестиции българите считат имота за най-сигурна и ще продължат да инвестират в имоти, за да запазят спестяванията си, които вече надхвърлиха 100 млрд. лв. в банките.

Българинът ще продължи да си купува имоти и макар да виждаме завършени сгради, които са празни и не светят, те не са обитаеми, защото някой си ги е купил с цел инвестиция, за да си запази парите.

Това заяви управителят на консултантска къща Амрита Веселина Генева по време на панел Имоти от Шумът на парите 2022, организиран от Profit.bg.

От друга страна, трябва да си направим сметка, че ние сме с едни от най-ниските жилищни данъци, защото те не са променяни от 2008 г. Когато плащат 400 – 500 лв. данъци годишно на хората може би им се струват много, но с тези данъци е трудно да се поддържат улици, тротоари и т.н., от което всички се оплакваме, заяви Генева.

В сравнение с цяла Европа, тези данъци у нас са нищожно малки и затова хората не се притесняват, че задържат едно жилище, за да си запазят парите, защото няма да имат някакви съществени разходи, а в същото време парите им ще бъдат сигурни. Иначе българите нямат навика да мислят за акции и други видове инвестиции, посочи експертът.

Тя смята, че до края на годината цените на имоти ще продължат да нарастват и няма да има спад в никакъв случай, защото търсенето надхвърля предлагането.

Селски имоти

Завърналите се от чужбина българи търсят готови къщи на село, но селата да са отдалечени от големия областен, окръжен или общински център на не повече от 20 минути път с кола или до 30 км. Търсят се готови, хубави къщи, като в много от селата вече няма такива, каза Генева.

Край Пловдив, Велико Търново и София търсенето е много активно. Цените се повишават сериозно, защото тези млади хора с добри покупателни възможности, голяма част от които си купуват имоти без банков кредит, търсят добре изпълнени къщи и даже успяват да разпознават тези, които са реновирани колкото да бъдат продадени.

Има села, в които няма нито една къща за продажба, освен останали руини, а тези купувачи не искат да изгубят 2-3 години във възстановяването и изграждането на имот. Сключените 90 000 сделки за селски къщи за една година представляват много голям ръст, заяви Генева.

Търговски площи

Бумът в строителството на ритейл паркове в последните години за сметка на търговските центрове се дължи на факта, че това е една доста по-евтина инвестиция, а пандемията допълнително затвърди този тип търговски площи, заяви Генева.

Ритейл парковете също така предлагат достатъчно места за паркиране, а в по-малките градове молът притеснява повече хората като скъпо място. Дори в градове, като Стара Загора и Русе, моловете тръгнаха трудно, отбеляза тя.

В първите 10 години на този тип строителство в страната се изградиха по-малко от 10 ритейл парка, докато за последните 2-3 години техният брой се удвои. В момента се изграждат в много малки градове, което е много удобно. Примери за това са градове, като Пирдоп и Дупница. В Ямбол вече изграждат втори ритейл парк, защото първият е много успешен.

Това е изключително удобно, защото разходите за изграждане са ниски. Наемите също са ниски, в сравнение с мола, където наемът е 34 евро на кв. м, докато в ритейл парка той е 6-10 евро кв. м. Също така, ако таксате за обслужва в мола е 5 евро/кв. м. в ритейла парка е до 2 евро. Тези разлики се отчитат и има огромен интерес. Търсят се парцели с достатъчна площ, за да се развият и достатъчно много паркоместа, отбеляза Генева.

Шумът на парите 2022 се организира с подкрепата на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.