Повечето заводи в два от засегнатите от COVID-19 икономически центрове са възобновили работа, след като ефектът от вируса отслабна, информира CNBC, позовавайки се на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии.

В Шанхай - градът с най-голям БВП в Китай, 96.3% от индустриалните бизнеси, които следи правителството, са възобновили работа, с производство над 70%, заяви вицепремиерът Син Гуобин.

В южната провинция Гуандун, която е промишлен хъб, производство на практика се е върнало към нормалните си нива, според Син.

Шанхай опита да отвори напълно този месец след близо двумесечен локдаун, който имаше за цел да ограничи разпространението на заразата. Части от Гуандун бяха затворени за кратко през март. Някои заводи, основно няколкостотин в белия списък на правителството, получиха разрешение да продължат работа, ако работниците живеят в тях.

Tesla достигна пълно производство, докато производството на държавния автопроизводител SAIC в Шанхай нараства с близо 60% на годишна база в началото на юни, казва Син. SAIC също така е партньорът на Volkswagen и General Motors в Китай.

Пристанищата в Калифорния очакват ръст на товарите от КитайПристанищата в Калифорния очакват вносът от Китай да нарасне, след като Шанхай постепенно излиза от двумесечния локдаун, наложен заради COVID-19

В началото на май от Nomura обявиха, че около 31% от БВП на Китай е бил засегнат от последните локдауни. Тази оценка беше занижена до 9% в началото на тази седмица.

Засега остава неясно колко бързо Китай ще може да се възстанови от ограниченията спрямо бизнеса. Компаниите в сектора на услугите бяха засегнато по-тежко от производителите, които често могат да продължат да произвеждат, ако служителите живеят в заводите, а камионите могат да транспортират доставки.

Утре Китай се очаква да обяви данни за промишленото си производство и търговията на дребно за май.

Промишленото производство неочаквано падна с 2.9% през април. Този спад се очаква да се свие до 0.7% на годишна база през май, според проучване на Ройтерс.