Човекът мечтае от дълго време да живее на Луната.

Този стремеж го има и сега, въпреки че екскурзиите до единствения естествен спътник на Земята бяха отложени.

Днес знаем, че можем да стигнем до Луната. Проблемът е как ще дишаме на нея. Имаме нужда от сигурна система за доставка на животоподдържащ въздух, който да не зависи от доставки с помощта на много скъпи космически апарати.

Неотдавна Европейската космическа агенция (ESA) проведе конкурс за избор на устройство, което може да анализира и извлича кислород от лунния прах. Сега спечелилият екип от учени, който включва хора от различни университети и организации, ще вдъхне живот на проекта си.

Има обаче една уловка.

Устройството трябва да може да издържи на гравитацията по време на излизането от земната атмосфера и след това да изпълни доста екстремно прецизни процеси за ограничено време, пише slashgear.com.

Как ще работи фермата за кислород на Луната?

На първо време, устройството ще бъде използвано като доказателство, че процесът на извличане на кислород от лунния прах е възможен. На по-късен етап той може да бъде разширен и да бъдат създадени истински рафинерии.

Предвидено е устройството да се захранва от слънчева енергия и да събира проби. То ще измерва концентрацията на газа в пробите и ще извлича 70% от кислорода в тях. Този процес трябва да отнема един лунен ден, или приблизително 10 дни на нашата планета, преди слънцето да залезе и източника на енергия да бъде загубен.

Митът за Луната, в който е време да спрете да вярвате Това небесно тяло винаги е представлявало интерес за човека и е нормално да сме леко заблудени какво точно представлява

Освен това устройството трябва да бъде енергоефективно и компактно, за да може да се транспортира с различни лунни апарати.

Защо е необходима ферма за кислород?

Пътуването в космоса изисква наличието на въздух. В идеалния случай източникът му трябва да бъде достъпен на мястото, където е необходим. Така няма нужда да се пакетира и транспортира.

Извън очевидните ползи, извличането на кислород от лунни минерали ще помогне на ESA да се запознае по-отблизо с т.нар. “полезни метали”. В бъдеще те може да се използват за създаването на различни продукти и отново да облекчат процеса по доставка на материали от Земята до Луната.