Руското подразделение на Google е подало заявление за фалит, информира Ройтерс, позовавайки се на агенция Интерфакс.

Подразделението обяви през май намеренията си да подаде заявление за фалит, след като властите блокираха банковата му сметка, което направи невъзможно плащанията на служители и доставчици.

"Изземването на банковата сметка на Google Русия от страна на властите направи поддържането на местния офис невъзможно. По тази причина Google Русия подаде заявление за фалит," заяви говорител на компанията.

"Хората в Русия разчитат на нашите услуги и ние ще продължим да поддържаме безплатни услуги, като търсене, YouTube, Gmail, Maps, Android и Play."

Голямото изключение от масовия отлив на технологични компании от Русия Месеци наред Русия или принуждаваше американските технологични компании да напускат страната, или пък гледаше как те напускат по собствено желание заради войната в Украйна. Страната обаче се озова в задънена улица с една голяма технологична компания - Google

Русия ограничи достъпа до Twitter и притежаваните от Meta Platforms Inc Facebook и Instagram.

Макар и под натиск, Google и нейната услуга YouTube остават достъпни засега. Москва е против начина, по който YouTube се отнася към руски медии, които бяха блокирани.

Според Анто Горелки, който оглавява комисията по информационна политика в руския парламент, щатската компания все още не е изложена на риск да бъде блокирана.