В Народното събрание депутатите обсъждат на извънредно заседание вота на недоверие срещу правителството, внесен от ГЕРБ-СДС.

"За съжаление правителството не успя да се справи с нито една от върлуващите в страната кризи. Вървеше след събитията, а мерките бяха неадекватни и недостатъчни. Изводът е, че провежданата от правителството фискална политика е с предизборен характер, тотално отдалачена от истинските нужди на обществото и неглижираща възможността държавата да остане финансово стабилна. Затова ние считаме, че политиката на правителството в сферата на публичните финанси представлява заплаха за финансовата, а оттам - и за националната сигурност", заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев.

В отговор премиерът Кирил Петков заяви, че не може да се говори за икономически срив, когато България реализира 4% растеж.

"България имаше по-висок растеж от Германия за първите три месеца на годината. Дългът намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева", каза още министър-председателят.

"Нескопосани са мотивите за вота на недоверие. Дефицитът в България е един от най-ниските дефицити в ЕС тази година. Дефицитът е 4.1% с ковид мерките и 2.5% без ковид мерките, точно както беше одобрено от парламента в края на януари", каза финансовият министър Асен Василев.

"Вашата икономическа философия е: да го духат бедните", обърна се Асен Василев към ГЕРБ.

Какви са резултатите от вотовете на недоверие в най-новата ни история?Правителството с най-много внесени вотове на недоверие е това на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев


Народният представител и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от ИТН заяви, че на базата на коалиционното споразумение е трябвало до средата на тази година да се направи план за реформи в сферата на бюджета и финансите, но такъв не е бил намерен.

"Аз лично не съм виждал такъв план за капиталова подкрепа на българския бизнес чрез грантови схеми и финансови инструменти в сферата на производството и услугите. До средата на 2022 година трябваше да се изготви времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за тяхното финансово осигуряване. Второ, липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране в държавата до средата на 2022 година и приемане на многогодишна капиталова програма като част от бюджета, задължително използване на анализ разходи и ползи, отчитане на ефективността от капиталовите инвестиции пред обществото", каза още Любомир Каримански.

"Ковид кризата, инфлацията и войната създадоха безпрецедентна ситуация и въпреки това в тази четворна коалиция успяхме да постигнем 4% икономически растеж", изтъкна министърът на иновациите Даниел Лорер по време на дебата за вота на недоверие в парламента и в отговор на коментара на Любомир Каримански.

"Преките чуждестранни инвестиции у нас за периода януари – април са тройно по-големи от миналата година въпреки тройната криза, през която водим страната", допълни Лорер.

Дебатите по вота на недоверие продължават, очаква се утре той да бъде гласуван в пленарната зала.