Срещата на лидерите на държавите от Г-7 започва днес в Германия. Форумът ще се проведе в замъка Елмау близо до Гармиш-Партенкирхен и ще приключи във вторник.

Лидерите на Г-7 бяха посрещнати от 4000 протестиращи, когато кацнаха в Мюнхен в навечерието на ключовата среща. Демонстрантите призоваха световните лидери да предприемат действия за борба с бедността, изменението на климата и глада, както и да сложат край на зависимостта от руските изкопаеми горива.

Близо 20 000 полицаи са мобилизирани, за да гарантират сигурността на срещата на върха.

Основните теми, които ще бъдат във фокуса на вниманието на форума на Г-7, ще бъдат войната в Украйна и мерките срещу инфлацията.

Лидерите на Съединените щати, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония ще дискутират и опциите за допълнително ограничаване на вноса на руски петрол и газ.

Съединените щати, Канада и Великобритания вече забраниха вноса на руски петрол, докато лидерите на Европейския съюз се договориха за ембарго, което ще влезе в пълна сила до края на 2022 г. като част от санкциите срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна.

Русия вече е най-големият доставчик на петрол за КитайКитайският внос на руски петрол е нараснал с 55% на годишна база до рекордно високо ниво през май


Въпреки това, тъй като цените на енергията се покачват, Западът се опасява, че подобно ембарго всъщност няма да окаже сериозно влияние на военния бюджет на Русия, тъй като страната печели повече от износ, дори когато обемите намаляват.

Затова страните от Г-7 вече обмислят да обявят забрана за внос на злато от Русия. Златото е вторият по големина износ на страната след енергийните продукти.

Лидерите на Г-7 са готови да обсъдят създаването на климатичен клуб за по-добро координиране на ценообразуването на въглеродните емисии и други схеми за намаляване на вредния екологичен отпечатък на развитите икономики.

Световните лидери ще обсъдят и други неотложни въпроси като продоволствената несигурност, икономическата инфлация и загрижеността за нарастващото влияние на Китай.