Руската рубла поскъпна до 52.3 спрямо долара в сряда, което представлява увеличение от близо 1.3% спрямо предходния ден и най-високото ниво от май 2015 г.

За сравнение руската валута падна до 139 спрямо долара в началото на март, когато ЕС започна да налага безпрецедентни санкции спрямо Москва в отговор на инвазията на Украйна.

Поскъпването на рублата в следващите месеци е “доказателство”, според Кремъл, че санкциите на Запада не работят.

“Идеята бе ясна – да бъде смазана руската икономика,” заяви миналата седмица руския президент Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. “Те не успяха. Очевидно това не се случи.”

В края на февруари след първоначалния срив на рублата и четири дена след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари Русия увеличи над два пъти основната лихва в страната от 9.5% на 20%. Оттогава стойността на валутата нарасна дотолкова, че банката понижи лихвата на три пъти до 11% в края на май.

Рублата всъщност поскъпна толкова много, че централната банка на Русия активно предприема стъпки за отслабването й, опасявайки се, така износът на страната няма да бъде толкова конкурентен, пише CNBC.

Какво обаче стои наистина зад поскъпването на рублата и устойчиво ли е то?

Русия генерира рекордни приходи от петрол и природен газ

По-простичко казано причините са високите цени на енергийните продукти, капиталовия контрол и самите санкции.

Русия е най-големият износител на природен газ в света и вторият най-голям износител на петрол. Основният й клиент? Европейският съюз, който купува енергийни продукти от Русия на стойност милиарди долари всяка седмица, докато в същото време се опитва да я наказва със санкции.

Заплашен ли е статутът на щатския долар като световна резервна валута?Около 60% от общо 12.8 трилиона долара глобални валутни резерви в момента се държат в долари

Това постави ЕС в неловко положение – съюзът е платил много повече пари на Русия за петрол, газ и въглища, отколкото е изпратил под формата на помощи за Украйна, което пък помага на Кремъл да генерира средства за войната. На фона на цените на Брента, които са с 60% по-високи отпреди година, въпреки че много западни държави ограничиха вноса си на руски петрол, Москва продължава да генерира рекордни печалби.

В първите 100 дни на войната между Русия и Руската федерация е генерирала 98 млрд. долара приходи от продажбата на изкопаеми горива, според доклад на Центъра за проучване на енергията и чистия въздух. Повече от половината от тези средства (близо 60 млрд. долара) са дошли от ЕС.

И макар много държави от ЕС да искат да скъсат с уязвимостта си от руския енергиен внос, този процес може да отнеме години – през 2020 г. блокът е разчитал на Русия за 41% от вноса си на газ и на 36% за вноса на петрол, сочат данни на Евростат.

Излишъкът по текущата сметка на Русия за периода януари – май е малко над 110 млрд. долара, според централната банка на страната, което е над 3.5 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Строгият капиталов контрол

Капиталовият контрол или наложените от страна на правителството ограниченията, които пречат на чуждестранната валута да напуска страната, играе голяма роля, плюс простия факт, че Русия вече не може да внася толкова много заради санкциите, което означава, че тя харчи по-малко от парите за неща, които купува.

Русия облекчи част от мерките в това отношение и понижи лихвите в опит да отслаби рублата, тъй като по-скъпата валута всъщност вреди на фискалния й баланс.