Темата за летящите коли е силно застъпена в научната фантастика.

Идеята, че с колата може да се пътува подобно на самолет дълго време се възприемаше като невъзможна. Това обаче вече не е така.

Летящите коли са реалност от известно време. По-точно - от 1917 г. Тогава обаче моделът не точно лети или поне не така, както вероятно си го представяте.

Днес има няколко компании, които се опитват с всички сили да проправят пътя на летящите коли. Те искат да ги направят масови, пише slashgear.com.


Едно от препятствията това да е станало факт досега е, че се изисква регулация на този вид транспорт. Интересни са отговорите и на няколко конкретни въпроса.

Например, какви умения трябва да има човек, за да управлява летяща кола?

Второ, какви биха били размерите на щетите, ако има инциденти с летящи коли?

Трето, каква би била цената на една летяща кола?

Цената, разбира се, е ключова за популяризирането на пазара. Тя диктува колко хора ще може да имат летяща кола.

Колко струва една летяща кола?

Светът познава много луксозни стоки - частни самолети, частни острови и т.н. В този списък скоро ще бъдат и летящите коли.

В момента такава придобивка имат само няколко души. През следващите години обаче числеността им ще се увеличи и то значително.

Летящ автомобил от Словакия извърши първия си тестов полетПрототип на летящ автомобил извърши първия си 35-минутен полет между летищата в Нитра и Братислава в Словакия

Макар летящите коли да не са евтини, те ще се превърнат в магнит за мнозина.


За цената им може да съдим по някои актуални примера. Да вземем шведската компания Jetson. Както може да се досетите, тя е вдъхновена от популярното шоу през 80-те години на XX в.

Jetson ONE е позиционирана като летяща спортна кола. Компанията планира да я продава за 92 000 долара. Тя не е създадена за дълги пътувания. Може да разчитате на до 20 минути пътешествие. Освен това не е способна да пренася хора с тегло над 100 кг (към тях включете и багаж).

Друга летяща кола, която скоро ще се появи на пазара, е на Xpeng - производител от Китай. Компанията планира да стартира масово производство до 2024 г. Возилото ще се продава за близо 157 000 долара.