Днес е трудно да се каже кога се появила първата колекция в света и каква точно е била.

Но хората продължават да събират различни предмети, а за някои колекционирането се превръща в истинска страст.

Колекционерските предмети често са, меко казано, странни. Ето някои от най-лудите колекции.

13 милиона винилови плочи

62-годишният богат бразилски бизнесмен Зеро Фрейтас е прекарал целия си живот в натрупване на колекция от няколко милиона винилови плочи. Години наред той пътува по света, купувайки плочи от някои от най-известните колекционери, включително бившия собственик на магазин за звукозаписи Пол Мохини, който продаде колекцията си от над 3 милиона плочи през 2008 г.

Фрейтас наема екип от международни експерти, пръснати из Ню Йорк, Мексико Сити, Южна Африка, Нигерия и Кайро. Те сключват сделки от негово име и изпращат хиляди плочи в Бразилия всяка година.

Фрейтас разбира, че колекцията е безполезна, ако хората нямат достъп до нея, затова той основава Emporium - музикална организация с нестопанска цел, която действа като музикална библиотека. Освен това той възнамерява да дигитализира по-голямата част от колекцията си, тъй като около 80% от бразилската музика, записана през 20-и век, все още съществува само под формата на грамофонни плочи.

2. Използвани презервативи

Удоволствието винаги оставя след себе си спомен. Понякога това са специфични спомени за нещо необичайно, друг път са просто топли и мъгливи усещания. Но презервативите обикновено се изхвърлят след правене на любов.

Поне така правят по-голямата част от хората. Но едно норвежко момиче открива страстта си да събира използвани презервативи. С помощта на любовниците на момичето, нейните приятели и дори непознати, колекцията нарасна до впечатляващ размер.

27-годишната Тониер започва да ги събира през 2010 г., когато тогавашното й гадже се прибра вкъщи с луксозна опаковка от каучукови продукти №2 и тя харесва миризмата. Тя иска да запази използвания презерватив за спомен и това слага край на връзката им, но началото на нейната колекция.

След това започва да изисква презервативи от приятелите си, а в момента колекцията й включва 1921 броя, които са окачени по стените на спалнята й. Днес Тони е готова да плати до 77 долара за използван презерватив и допълнително 15 долара, ако подателят добави снимката си към презерватива.

3. Най-голямата колекция от покемони в света

Когато става въпрос за Pokémon, целта на много хора е да ги съберат всички. Лиза Кортни се опитва да направи точно това и днес е горд собственик на най-голямата колекция от покемони в света - с над 16 000 броя.

26-годишното момиче събира и пази тези играчки през последните 17 години. Тя притежава титлата в Световния рекорд на Гинес за най-голямата колекция от покемони от 2009 г., когато има само 12 113 играчки. Но това не й попречи да събира повече, като твърди, че прекарва над 7 часа на ден в търсене на нови екземпляри.

4. Бирени кутии от всякакъв вид

Жителят на Централна Индиана Джийн Джъд притежава огромна колекция от бирени кутии от всякакъв вид. Има дори цяла „пещера от консерви“ в дома му.

Той има най-редките кутии, като някои от първите на Крюгер, които са пуснати в продажба през 1935 г., точно след отмяната на забраната на алкохола. Той също така притежава кутия за бира Fox Deluxe, която не е известна, докато Джъд не я купува през 2014 г.

5. 300 ултрареалистични кукли

Мерилин Мансфийлд е похарчила десетки хиляди долари за своята невероятна колекция от кукли, която включва 300 ултрареалистични ръчно изработени кукли. Всяка стая в дома й в Стейтън Айлънд е пълна с кукли и тя се грижи за тях като за бебета.

36-годишната Мерилин ги извежда на разходка с количка, храни ги и ги носи на ръце. Съпругът на Мерилин - 40-годишният Зот Оммог, напълно подкрепя нейната мания и в момента семейството строи нова стая за кукли.

6. Сборник с коледни песни от 1952 г насам

Повечето хора се отегчават от коледни песни след няколко дни, но това явно не е така с Гордън Люис, който събира всички коледни хитове от 1952 г. насам. Страстта му започва през 1971 г., когато "Ernie (The Fastest Milkman in the West)" на Бени Хил достига номер 1 в класациите.

Гордън прекара години в търсене на хита на Дики Валентин от 1955 г. „Коледната азбука“. Този запис е и най-скъпият в колекцията му и струва на колекционера около $150.

7. Най-голямата частна колекция от ром в света

За повече от четири десетилетия Стив Ремсбърг е натрупал колекция от над 1000 бутилки ром. Всъщност, той трябва да ремонтира къщата си, за да има къде да съхранява колекцията. Неговите съкровища се съхраняват запечатани в оригиналната си опаковка. А за дегустация Стив използва само дубликати, до които е успял да се докопа.

8. Nintendo Wii Games

Повечето вероятно нямат и най-малка представа, че 1262 игри са пуснати за Nintendo Wii в Северна Америка. Но потребител на форума на NintendoAge на име NintendoTwizer успява да ги събере всички от края на 2015 г. Той не само притежава всичките 1262 игри, но също така притежава конзоли в четирите различни цвята и Wiimote контролери във всичките дванадесет различни цвята.

9. Нацистка колекция на стойност 160 милиона долара

Като дете за рождения си ден Кевин Уиткрофт получава като подарък от родителите си пронизана от куршуми SS каска с „фирмени“ ципове отстрани. На следващата година, на търг за автомобили в Монте Карло, той моли баща си - мултимилионер, да му купи Mercedes G4, който Хитлер кара в Судетите през 1938 г.

Когато Уиткрофт е на 15 г., той харчи всички пари, които са му дали за рождения му ден, за да купи три джипа от Втората световна война, които лично реставрира и продава, спечелвайки значителна сума. След това той инвестира приходите в придобиването на следващите четири превозни средства и танк.

Днес Уиткрофт е на 55 години и има богатство от около 190 млн. долара. Той живее в Лестършир, Англия, където управлява портфолиото от недвижими имоти на покойния си баща, както и състезателна писта и музей на автомобили.

И основната страст в живота му е колекцията, която с право се смята за най-голямата колекция в света от немски военни превозни средства и нацистки принадлежности. Оценява се на повече от 160 млн. долара.