Желанието да напуснете сравнително нова работа може да бъде неудобно, но не е необичайно.

Сред водещите причини за ранно напускане на работа са, че ролята не отговаря на очакванията, инцидент, който подтиква хората да напуснат и лоша фирмена култура.

Но преди да уведомите и да се присъедините към лигата на ранно напусналите, помислете защо искате да го направите толкова скоро, след като започнете.

Понякога може да отнеме няколко месеца, за да се почувствате комфортно в новата роля и с нови колеги. И ако сте в началото на кариерата си, е полезно да знаете, че при първа работа това не е необичайно.

Ако искате да сте сигурни, че не напускате само защото не ви харесва да работите, тъй като свиквате с разликата да сте в училище и да сте на работа, е добре да изкарате една година, за да натрупате опит, за който можете да говорите в бъдещи интервюта.

Но вие също трябва да се доверите на нюха си, ако нещо не е наред.

Трябва да разсеете този мит, че трябва да живеете в агония, ако не се получи. Затова, ако сте в колебание дали да го направите, ето три сценария, при които определено не е твърде рано да напуснете работа:

Попадате на токсична работна среда

Нищо не прогонва хората по-бързо от токсичната работна среда. Справянето с труден шеф може да бъде досадно, но може да се контролира. Токсичен шеф, от друга страна, ще разяжда душата ви и е активна заплаха за вашето здраве .

Трудният шеф „може да е импулсивен, може да е лош комуникатор. Токсичен шеф е шеф, който е дехуманизиращ, шеф, който обижда, крещи, стресира. Ако се чувствате заобиколени с токсични шефове и колеги, не се бавете.

Работата е радикално несъответствие с това, което са ви обещали на интервюто

Не бива да чакате твърде дълго обстоятелствата да се подобрят, ако работата, за която сте кандидатсвали, е коренно различна в действителност. Това вероятно означава, че няма да има предстоящи възможности за обучение, вътрешна мобилност и съответствие с планираното ви кариерно бъдеще.

Ако смятате, че несъответствието в ролите е поправимо, говорете с вашия мениджър и колеги какво смятате, че заслужавате и какво трябва да видите като промяна. Но не се подавайте на излишен натиск върху себе си, за да останете на работа, която не е подходяща.

Получавате по-добра оферта, която отговаря на вашите цели

Ако получите мечтана оферта за работа скоро след като започнете нова, трябва да помислите дали новата възможност е по-добрият избор за бъдещия ви успех в кариерата. Ако новата възможност „ще ви доведе до тази крайна цел по-бързо и по-бързо, трябва да направите това, което е най-добре за вас.