Руският газов гигант "Газпром" реши да не изплаща дивиденти във връзка с финансовите си резултати от миналата година, като това е първото подобно решение от 1998 г. насам.

То предизвика брутален спад на акциите на енергийния гигант с близо 30 на сто, съобщава БНР.

"Акционерите решиха, че в настоящата ситуация не е препоръчително да се изплащат дивиденти въз основа на резултатите за 2021 г.“, каза заместник-изпълнителният директор Фамил Садигов, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че "Газпром" предпочита да се съсредоточи върху руската регионална газификация, подготовката за отоплителния сезон и плащането на предстоящото повишение на данъците.

След новината акциите на "Газпром" се сринаха с близо 30% на Московската фондова борса, тъй като това решение отмени препоръката на борда на директорите за изплащане на дивидент от 52,53 рубли на акция, което би било най-големият раздаван дивидент.

Към 13.00 часа българско време акциите на "Газпром" поевтиняват с около 27%.

Как “зеленият водород” може да трансформира индустрията? Под натиска на природозащитните организации и климатично ориентираните инвеститори, индустриалният сектор и правителствата търсят заместители на изкопаемите горива

Енергийният гигант планира да похарчи 526 милиарда рубли (или 10 милиарда долара) до 2025 г., за да увеличи газификацията на Русия от сегашното й ниво, което е 72 на сто.

Междувременно, руските законодатели обсъждат налагането на по-висок данък върху компания за добив на минерали, тъй като правителството в Москва увеличава социалните плащания.

"Това е катастрофа за акциите на "Газпром", тъй като единствената инвестиционна привлекателност на компанията беше раздаваният висок дивидент. Решението вероятно е отчасти свързано и с желанието на финансовото министерство да увеличи бюджетните приходи", посочиха пред Ройтерс анализатори на компанията Tinkoff Investments.

Решението на "Газпром" идва на фона на новината, че Групата на седемте най-богати икономически (Г-7) обмисля как да се ограничи цената на руския петрол и газ като начин да се попречи на Москва да печели повече средства за войната си в Украйна, която агресия доведе до рязко покачване на цените на енергията в световен план.

През последните седмици има и намаляване на потоците на руски газ към Европа през Украйна и през газопровода "Северен поток 1", което предполага по-малко приходи за "Газпром".

В изявлението си в четвъртък "Газпром" обаче не спомена нито предложенията на Г-7 за ограничаване на цените на газа, нито намалените потоци към Европа, въпреки че и двете заплашват да намалят приходите на енергийния гигант и респективно неговите плащания на данъци в руската хазна.