Основателят на Amazon.com Inc Джеф Безос възобнови спора си с Белия дом, като разкритикува призива на президента на САЩ Джо Байдън компаниите, които притежават бензиностанции, да понижат цените си.

В събщение в Twitter през уикенда Байдън заяви, че "сега е време на война и глобална опасност," като настоя компаниите да понижат цените на горивата, които скочиха до около 5 долара за галон в много части от страната.

"Свалете цените, така че да съответстват на цените, които плащате за продукта. И го направете сега," написа президентът.

Безос, който е третият най-богат човек в света, реагира също в Twitter след това: "Ох. Инфлацията е прекалено важен проблем за Белия дом, за да продължи да прави изявления като това. Това е или даване на погрешна насока, или дълбоко неразбиране на основната пазарна динамика."

Милиардерите са се увеличавали с по един на ден по време на пандемиятаПандемията от COVID-19 се е отразила добре на портфейлите на богатите

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отхвърли критиките на Безос, заявявайки, че цените на петрола са паднали с около 15 долара на барел в последния месец, което почти не е отразено по бензиностанциите.

"Предполагам, не е изненадващо да смятате, че петролните и газовите компании могат да използват пазарното си влияние, за да генерират рекордни печалби за сметка на американския народ за начина, по който нашата икономика се предполага да работи," написа тя в Twitter.

Безос е имал спорове с администрацията на Байдън и преди. През май той обвини президента, че подвежда обществото и хвърли вината за скока на инфлацията върху неговата администрация.